Bekijk overzicht

De beste energiebesparende tips als je verhuist

17-05-2022

Op huizenjacht of verhuizen naar een nieuw huis? Vergeet duurzaamheid niet op je checklist te zetten. Je nieuwe plaats moet warm, goed verlicht en voldoende uitgerust zijn met apparaten. Net zo belangrijk is dat het vriendelijk moet zijn voor de planeet en voor je portemonnee. Afhankelijk van het type huis dat je koopt, weet je misschien niet waar je moet beginnen met duurzame verbeteringen. Dus hier zijn de beste energiebesparende tips om te overwegen bij het verhuizen naar een nieuw huis.

Verwarming

Met een slimme thermostaat bedien je je verwarming vanaf je smartphone, dus ook als je niet thuis bent kun je toch je verwarming aan- of uitzetten en de temperatuur regelen. Sommige modellenkunnen zelfs de temperatuur aanpassen op basis van de weersvoorspelling - de temperatuur automatisch lager op warmere dagen, waardoor je energie en geld bespaart. Dit kun je nog verder vergroten met overstappen energie.

Ketel

Als je nieuwe huis een ketel heeft, controleer dan hoe oud deze is. Hoe ouder je ketel, hoe minder efficient deze waarschijnlijk zal zijn. Overweeg om een oudere ketel te vervangen door een nieuw hoogrendementsmodel om zowel energie als geld te besparen. En als je nieuwe huis elektrische opslagverwarmers gebruikt, installeer dan nieuwere, beter regelbare opslagtanks met slimme bedieningselementen die berekenen hoeveel warmte 's nachts moet worden opgeslagen op basis van kamertemperatuur.

Koeling

Met meer frequente warme periodes in Nederland, komt airconditioning steeds vaker voor. Maar het hoeft niet duur te zijn of je ecologische voetafdruk te vergroten. Waarom niet overwegen om een klimaatbeheersingseenheid te installeren? Het kan niet alleen je huis koelen op die warme zomerdagen, maar het voorziet je woning ook van verwarming - zodat je huis een aangename temperatuur heeft, ongeacht het weer. Er zijn ook alternatieven, waaronder actieve koelsystemen zoals plafondventilatoren. En vergeet niet rond te kijken in je huis om te zien of er andere stappen zijn die je kunt nemen, zoals het sluiten van je gordijnen op warme dagen om de koelere lucht binnen en de warmte buiten te houden.

Verlichting

Verlichting is goed voor 20% van de elektriciteitsrekening van het gemiddelde huishouden. Je kunt het elektriciteitsverbruik in je huis verminderen door gloeilampen te vervangen door LED's. Ze kosten misschien meer om te kopen, maar kunnen je op de lange termijn geld besparen door de hoeveelheid energie die je gebruikt te verminderen. Sensoren en timers voor buitenverlichting kunnen ook je energieverbruik verminderen. En met slimme verlichting kun je je verlichting regelen waar je ook bent en de impact op je rekeningen volgen om je huis efficienter te verlichten. En als je op huizenjacht gaat, zoek dan een woning met goede daglicht verlichting zodat je minder afhankelijk bent van elektrische verlichting.

Vergelijken

Het is verstandig als je verhuist om naar je energiecontract te kijken. Check ook Kassa over energie vergelijken, wat je sowieso moet doen als je in een ander huis gaat wonen. Door energie te vergelijken, kun je namelijk mogelijk een contract vinden dat geschikter is voor je nieuwe woning terwijl het uiteraard ook goedkoper moet zijn.

Ook interessant