Bekijk overzicht

Het belang van een opstalverzekering

28-04-2022

Het belang van een opstalverzekering 

Wanneer je in het bezit bent van een koophuis, dan is het belangrijk een opstalverzekering af te sluiten. In Nederland is het voor huiseigenaren verplicht er eentje af te sluiten. Deze verzekering dekt alle schade die wordt toegebracht aan je huis. Hierbij moet je denken aan brand, water of stormschade. Je kunt je voorstellen, dat wanneer je zelf voor deze kosten moet opdraaien, de ramp niet is te overzien. Doordat een groot deel van de huizen zijn bekostigd met een hypothecaire lening, heeft Nederland het afsluiten van zo’n verzekering verplicht gesteld.

Wat is een opstalverzekering?

Vaak zien we, dat een opstalverzekering wordt vergeleken met een inboedelverzekering. Toch zijn dit twee totaal verschillende vormen van verzekeren van je huis. Uiteraard hebben ze wel raakvlak met elkaar, maar de één sluit de ander absoluut niet uit! Ga je een Opstalverzekering afsluiten, dan is het handig te weten wat het exact inhoud. Zo ben je bij eventueel brand of stormschade volledig verzekerd. Daarnaast kun je binnen deze verzekering ook allerlei aanvullende opties bijverzekeren. Dit is vooral van belang wanneer er een kans ontstaat dat een dergelijke situatie zich voordoet. Doorgaans voldoet een basisdekking, gezien het feit wij in ons land bijna tot niet te maken hebben met enorme extreme weersomstandigheden.

De kosten

De kosten voor een opstalverzekering liggen doorgaans een stuk hoger dan de kosten voor een inboedelverzekering. Ook niet zo gek, want de kunt je voorstellen, dat de schade bij een brand of storm een stuk hoger ligt, dan wanneer jij thuis een glas rode wijn over je nieuwe witte bank laat vallen. De kosten van een verzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard hoe oud je woning is, maar ook het soort materiaal waarvan deze is gebouwd. Daarnaast is ook de woonplaats en de waarde van je woning van invloed op de kosten van je verzekering. Via Dijks.nl kun je eenvoudig door je gegevens in te vullen in één oogopslag zien wat je maandelijkse kosten zullen zijn. Woon je in een bijzonder pand, zoals bijvoorbeeld een oude kerk? Dan kunnen de kosten afwijken van een standaard opstalverzekering.

Verplicht

Voor iedereen die een huis heeft gekocht door middel van een hypotheek, is in Nederland verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Dit is uiteraard ook niet zo gek, aangezien de hypotheekverstrekker totdat jij je volledige hypotheek hebt afbetaald (deels) eigenaar blijft van de woning. Heb jij je woning volledig afgelost of gekocht zonder behulp van een hypotheek, dan ben je niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Uiteraard is het wel aan te raden dit te doen, want de kosten bij eventuele schade door brand, water of natuur invloeden kunnen flink in de papieren lopen. Zij de kosten van je verzekering ietwat aan de hoge kant, dan kun je door je eigen risico of dekking aan te passen de te betalen maandelijkse kosten iets verlagen. Wel is het belangrijk, dat wanneer jij kiest voor een hoger eigen risico, je dit geld eventueel apart legt voor wanneer er daadwerkelijk iets gebeurt.

Ook interessant