Inspiratie voor jouw nieuwe badkamer

Inspiratie nieuwe badkamer

De badkamer is een plek waar je dagelijks bent. Het mag dan ook best een ruimte zijn waar je graag komt. Maar door de jaren heen kan het zo zijn dat de badkamer wat verouderd is en een opknapbeurt kan gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om de hele badkamer aan te gaan pakken door het te vernieuwen of zelfs een andere indeling te geven. Maar toch hoeft het niet altijd nodig te zijn om de hele badkamer te verbouwen. Met een paar veranderen kun je jouw badkamer een prachtige make-over geven waar je de komende jaren enorm van kunt genieten.

Voordat je aan de slag gaat is het alleen wel verstand om een goed plan te maken. Hoe begin je? Waar moet je op letten? Hoe maak je van jouw badkamer een echte droom badkamer? En heb je al eens gedacht aan elektrische vloerverwarming in je badkamer? De volgende inspiratie voor jouw nieuwe badkamer kan je zeker op weg helpen.

Optimale badkamerindeling

Wanneer je besluit om de badkamer te verbouwen is het belangrijk dat je eerst goed kijkt naar wie deze badkamer gaat gebruiken. Ben je alleen, dan kun je de badkamer zo indelen als je zelf graag wilt. Maar heb je te maken met meerdere huisgenoten, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Vooral tijdens de “spits” is het wellicht praktisch dat er meerdere mensen tegelijk hun tanden kunnen poetsen. Een ruime badkamermeubels is in dit geval misschien functioneler dan wanneer er een bad in de badkamer te vinden is. Een voordeel van een grotere badkamermeubel is ook dat er meer opbergruimte is. Dit voorkomt dat de badkamer snel rommelig wordt en mooi overzichtelijk blijft.

Optimale badkamerindeling

Goede planning is een essentieel

Je wilt de badkamer van jouw dromen realiseren, maar bedenk je wel dat een ruime badkamer ook heel fijn is. Maak daarom een schets van de badkamer en kijk goed of jouw woonwensen wel goed gaan passen. Vind je het belangrijk dat er een ligbad in de badkamer te vinden is? Of hou je toch meer van een ruime douchecabine? En hoe groot moet het badkamermeubel zijn? Laat er eventueel een expert naar kijken om te zien of jouw wensen realistisch zijn. Daarnaast is het verstandig om te achterhalen waar de leidingen lopen. Dit kan je helpen ontdekken wat de meest handige indeling zal zijn. Ook scheelt het een hoop geld en tijd wanneer de leidingen niet verlegd hoeven te worden.

Badkamertrends

nieuwe badkamertrends.

Ieder jaar zijn er weer nieuwe badkamertrends. Het is erg leuk om te zien dat de badkamer in de loop der jaren een steeds modieuzere plek in het huis is geworden. Er wordt aandacht besteed aan kleuren, materialen en accessoires. Het is dan ook zeker niet gek dat er steeds meer mogelijk is op het gebied van badkamers. Terwijl je vroeger alleen maar kleine tegeltjes zag, zie je nu prachtige grote natuurstenen tegels, laminaat dat speciaal voor badkamers gemaakt is, prachtige grote kunststofplaten voor aan de badkamerwand en de leukste mozaïek tegeltjes. Dit geldt ook voor badkamermeubels en badkamerapparatuur. Ga daarom eerst inspiratie opdoen voordat je keuzes maakt. Dit kun je doen door:

 • Op Pinterest naar badkamers te zoeken
 • Woontijdschriften en woonprogramma’s te kijken
 • Naar woonboulevards en woonwinkels te gaan
 • Instagram-accounts van badkamerwinkels te bekijken
 • Instagram-accounts van wooninfluencers te bekijken

Maak vervolgens een moodboard van jouw ideeën en neem ze eventueel mee naar een badkamerwinkel.

Elektrische vloerverwarming in de badkamer

Er wordt steeds meer gekozen voor elektrische vloerverwarming in de badkamer. Heel begrijpelijk, want wie wil er nu geen warme voeten en een aangename warmte in de badkamer. Het is een stuk minder fijn wanneer je lekker warm onder de douche hebt gestaan of een tijd in bad hebt gelegen en je vervolgens weer je voeten op de koude tegels moet zetten. Vloerverwarming is dan ontzettend fijn. Daarnaast is een goede temperatuur ook belangrijk om het vocht zo snel mogelijk uit de badkamer te krijgen om schimmelvorming te voorkomen. Door te kijken naar de kosten van vloerverwarming kom je erachter of het binnen het budget past.

Een duurzame badkamer

Duurzamer leven wordt steeds meer een gewoonte. Ook op het gebied van badkamers is er veel mogelijk om wat duurzamer met water en energie om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende kraan, een waterbesparende douchekop, een waterbesparend toilet of aan energiezuinige verlichting. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om een warmwaterboiler aan te schaffen.

Badkamer groter laten lijken…

kleine wastafelruimtes

Heb je een kleine badkamer of wil je jouw badkamer nog groter laten lijken, dan is een grote spiegel echt onmisbaar. Je kunt kiezen voor een standaard badkamerspiegel, maar je zou natuurlijk ook op zoek kunnen gaan naar een andere spiegel. In een badkamerwinkel ben je vast geneigd om voor een badkamermeubel te kiezen met daarbij een bijbehorende spiegel. Deze spiegels zijn vaak best prijzig. Het is dan ook zeker geen verkeerd idee om bij een woonwinkel te gaan kijken. Let er alleen wel op dat de rand van de spiegel niet van metaal is en dus kan gaan roesten.

Het voordeel van een badkamerspiegel is alleen wel dat ze vaak inbouw led-verlichting hebben en verwarmd kunnen worden, waardoor condens sneller verdwijnt. Maar door zelf een led-verlichtingstrip achter de spiegel te bevestigen creëer je ook een hele mooie badkamerspiegel. En de condens verdwijnt razendsnel wanneer je even met de föhn over de spiegel heen gaat.

Lees ook: De beste inrichting tips voor jouw droomhuis

Niet alle decoratie is geschikt

Woondecoratie zie je niet alleen in de woonkamer of in de slaapkamer. Tegenwoordig is er erg veel mooie decoratie te vinden voor in de badkamer. Je moet er alleen rekening mee houden dat de badkamer een vochtige ruimte is en niet alle woondecoratie hiervoor geschikt is.

Leuke badkamerdecoratie:

 • Zet een paar leuke mandjes neer om badkamerspulletjes in op te bergen.
 • Een grote wasmand met deksel voorkomt een grote stapel kleding in de badkamer.
 • Zet een paar kaarsen neer. Kaarsen werden al vaak in een badkamer gezet. Vooral naast een bad of op de rand van het bad om de badkamer om te toveren tot een wellness plek. Maar het is natuurlijk ook erg mooi en praktisch om led-kaarsen in de badkamer neer te zetten. Deze zijn duurzaam, veilig en geven net zoveel sfeer.
 • Een mooie vaas met droogbloemen.
 • Een stapeltje met mooie gastendoekjes.
 • Schelpen
 • Mooie zeepdispenser.
 • Stijlvolle wandhaakjes om de handdoeken aan op te hangen.
 • Voeg groen toe. Helaas zijn er maar een paar planten die het in een badkamer fijn gaan hebben. Eén van de meest sterke planten voor in de badkamer is het Chinees lantaarnplantje. Dit kleine hangplantje kan goed tegen warmte, weinig licht en vocht en maakt de badkamer erg gezellig. Wil je toch liever een andere plant in de badkamer zetten, zorg er dan voor dat je hem af en toe even naar een andere ruimte brengt, zodat hij weer aan kan sterken.