3 Tips voor zonnepanelen op je dak installeren

zonnepanelen

Wanneer je je in de wereld van zonnepaneelsystemen verdiept, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel keuze, van soorten panelen tot omvormers en van kabels tot montagematerialen of power-optimizers.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit of je meterkast wel voorbereid is op de komst van jouw solar installatie en hoe je energieleverancier jouw overtollige energie bij teruglevering vergoedt.

Tijd voor 3 tips om zonnepanelen op je dak te (laten) installeren; waar begin je mee?

Tip 1: wie installeert?

Voor het op de juiste plek plaatsen (oriëntatie en hoek) en correct installeren van je zonnepanelen ga je naar iemand die ervaring en kennis van zaken heeft. Gaat het om de ventilatie van je kas en wil je wat experimenteren? Dan is een simpele set nog wel leuk om je vaardigheden te testen en het effect van de ventilator aangesloten op een accu te zien en voelen.

Voor het systeem dat jouw woning moet voorzien van de gratis energie van de zon, pak je het liever serieus aan. Een deugdelijk geïnstalleerde set zonnepanelen, inclusief de overige onderdelen, verhoogt de financiële waarde van je woning bij verkoop en betekent meer comfort en lagere energielasten tijdens de periode dat je in dit huis woont. Dan moet het in één keer goed gebeuren!

Tip 2: soort panelen kiezen

Bij de soorten zonnepanelen heb je de keuze: monokristallijn, polykristallijn, dunne film of glas-in-glas zonnecellen in de panelen. De verschillen zitten hem vooral in het rendement, de duurzaamheid en de aanschafprijs. Glas-glas zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een stuk duurder dan de andere drie, maar ze presteren wel beter onder alle weersomstandigheden. Polykristallijn en dunne film zonnecellen zijn goedkoper dan monokristallijn zonnecellen, monokristallijn presteert beter. Dunne film zonnecellen zijn daarentegen een stuk flexibeler en makkelijk zelf te installeren.

Afwegen welke zonnepanelen het meest geschikt voor jou zijn, vraagt dan ook om een expert. Als het om de merken gaat, leveren Sunpower zonnepanelen en het merk DMEGC goede prestaties. Bij sommige installateurs krijg je meer dan 20 jaar garantie op dit merk panelen. Dat zegt op zich al genoeg en biedt genoeg zekerheid om de sprong naar zonne-energie te wagen.

zonnepanelen

Tip 3: onderhoud plegen

De laatste tip gaat over het verzorgen van je zonnepanelen. Woon je in een gebied met weinig hoge bomen of andere elementen die bijvoorbeeld ook je dakramen snel vervuilen? Dan vragen zonnepanelen niet om veel onderhoud. Het meeste vuil dat er op de panelen terechtkomt, waait weg of spoelt er met een flinke regenbui af.

Landelijk gelegen woningen of huizen in de buurt van industrieterreinen, dienen wel voor extra onderhoud te zorgen. Maak minimaal eens in het jaar je zonnepanelen schoon, of laat dit doen indien je hier zelf de tijd, middelen (denk aan een veilige ladder of hogedrukreiniger) of fysieke eigenschappen niet voor hebt.

Laat je periodiek je zonnepanelen door een extern bedrijf schoonmaken? Dan heb je overigens nog een bijkomend voordeel: alle montagematerialen en technische connecties worden ook een keer goed gecheckt!