De woningmarkt is in beweging

woningmarkt

De woningmarkt is altijd een actueel onderwerp. Mensen moeten nu eenmaal een dak boven hun hoofd hebben. Het is een markt die altijd in beweging is. En een markt die niet alleen afhankelijk is van het vraag en aanbod principe, er zijn veel meer factoren die een rol spelen op de prijs van een woning. Hieronder lees je informatie over wat er allemaal meespeelt in de markt en waarom het zo grillig is.

Onvoorspelbaar

Je zou kunnen zeggen dat het voorspellen van de woningmarkt net zo lastig is als het voorspellen van het weer. Het ene moment schijnt de zon. En het volgende moment heb je een tenson jas dames sale nodig om droog en warm te blijven. Aan de ene kant is de markt onvoorspelbaar, aan de andere kant heeft het altijd met de langere termijn te maken. Woningen worden gebouwd om een leven mee te gaan. En met kennis van het verleden is het mogelijk om eventuele trends te voorspellen, eigenlijk net zoals je weet dat je in de herfst beter een regenjas kopen dames bij je kan hebben terwijl dit in de zomer vaak niet nodig is. Je weet bepaalde trends in het seizoen, in de huizenmarkt kijk je naar de langere termijn.

Demografie

woningbouw met behulp van de demografische kennis is noodzakelijk

Om toch enigszins te kunnen voorspellen hoeveel woningen er nodig zijn op een bepaalde moment in de toekomst kijk je naar de demografie. Hoe ziet de samenstelling van de bevolking eruit en wat betekent dat voor de toekomst van een land. Het ontwikkelen van een beleid op het gebied van woningbouw met behulp van de demografische kennis is noodzakelijk, zoals eerder omschreven is het altijd een lange termijn planning. Zaken waar je aan kan denken bij demografie zijn, de bevolkingsgrootte, de samenstelling, geboortecijfers, sterftecijfers, migratie en de bevolkingsdistributie.

Huur versus koop

Er zijn 2 manieren om aan een woning te komen in Nederland. Je kan ervoor kiezen om een woning te huren. Dit geeft rust, je weet wat je per maand kwijt bent en hoef je geen zorgen te maken om onvoorziene kosten aan onderhoud of problemen. Bij het kopen van een woning komt meer kijken, de keerzijde is wel dat je eigenaar bent van je woning en dat die na verloop van tijd naar je toekomt. In het geval van een huurwoning kan je particulier huren van de eigenaar van een pand.

Een andere optie is om te huren bij een woningbouwstichting. Bij de 2e optie zijn vaak lange wachttijden. Bij de 1e optie kan het type woning en de staat van het onderhoud enorm verschillen. En in het geval van koopwoningen spelen de beschikbaarheid van woningen in een gebied de hoogte van de rente een grote rol in wat een wat gemiddeld een woning kost.

Er komen steeds minder woningen beschikbaar. En dat komt omdat er niet snel genoeg bijgebouwd kan worden, dit zorgt voor een stijging in de prijs. Met de stijging van de rente kan dit voor problemen  zorgen bij starters.

Conclusie

De woningmarkt is een veelbesproken onderwerp, en niet voor niks. Wonen is een eerste levensbehoefte en zorgt voor bestaanszekerheid voor de inwoners van ons land. Het is een belangrijke pijler voor onze overheid om iedereen kans op een woning te bieden.