Duurzame verbetering aan je huis in 2023

Duurzame verbetering

Met de energieprijzen die nog steeds erg hoog zijn, vragen steeds meer mensen zich af of het rendabel is om duurzame verbeteringen te doen. Om het gemakkelijk te maken, hebben we hieronder een aantal investeringen op een rij gezet.

Warmtepomp aanschaffen

Een van de eerste verbeteringen die je vaak voorbij ziet komen, is het investeren in een warmtepomp. Dit is een vervanging van je cv-ketel, waarbij het water dat je verbruikt wordt verwarmd door middel van stroom. Met de hoge gasprijzen is dit dus dé manier om te besparen op je gasrekening.

Ondanks dat je hierdoor je kosten aan stroom ziet stijgen, zijn de energietarieven een stuk gunstiger op dit gebied. Daarbij heeft Milieu Centraal berekend dat je met een warmtepomp bij een matig geïsoleerde hoekwoning al snel €650 per jaar kunt besparen. Doe je dit in combinatie met zonnepanelen, dan kan het voordeel helemaal hoog oplopen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen is ook direct de tweede investering die we zouden aanraden. Het is namelijk een manier om je energiekosten te drukken, zeker als je ook besluit om een warmtepomp aan te schaffen. Met het oog op de toekomst is het advies om altijd te gaan voor voldoende overcapaciteit, zeker als je denkt aan dingen als:

  • Een elektrische auto
  • Een verwarmd zwembad
  • Een sauna
  • Een of meerdere kinderen in de toekomst
Zonnepanelen installeren

Investeren in Smart Home apparaten

Hoewel je het in eerste instantie misschien niet zou denken, is het investeren in Smart Home apparaten zeer aan te raden. Dit zijn namelijk apparaten die je op afstand in- en uit kunt schakelen, maar die ook allerlei slimmigheden met zich meebrengen. Zo kun je bijvoorbeeld met een slimme thermostaat kosten op je energierekening besparen. Je kunt namelijk op afstand de temperatuur in huis regelen.

Andere apparaten die je kunnen helpen bij het besparen op je energierekening zijn:

  • Slimme lampen, stekkers of stopcontacten
  • Slimme meters, zoals een energiemeter
  • Slimme ramen of jaloezieën

Let op je veiligheid

Bij het investeren in slimme apparaten is het wel aan te raden om goed te letten op je veiligheid. We adviseren daarom om altijd een online VPN aan te schaffen. Door deze op je router te installeren zijn alle apparaten die zijn verbonden met je router automatisch beveiligd. Zo voorkom je dat hackers via een van je slimme apparaten toegang krijgen tot je netwerk.

Isolatie

En natuurlijk mag isolatie ook niet ontbreken

En natuurlijk mag isolatie ook niet ontbreken. Je kunt op verschillende manieren isoleren, waarbij de kosten afhankelijk zijn van de investering die je doet. Schaf je alleen tochtstrip aan om naden en kieren te isoleren, dan kun je op een goedkope manier al flinke stappen maken.

Lees ook: Duurzaam wonen met een warmtepomp

Kies je er echter voor om je spouwmuur te isoleren of je ramen te vervangen, dan lopen de kosten al snel op. Hiervoor zijn wel allerlei subsidies en leningen beschikbaar, maar de kosten liggen aanmerkelijk hoger dan wanneer je kiest voor een tochtstrip. Verschillende energieleveranciers én bedrijven kunnen een persoonlijke inschatting maken wat het beste is voor jouw huis.

Er zijn dus verschillende investeringen die je kunt doen, zowel aan, in en op je huis. Weet je niet waar je moet beginnen, dan kan het handig zijn om je door experts te laten adviseren. Met een rapport kunnen zij vaak al aangeven op welke manier je duurzaam in je woning kunt investeren én wat het meeste voordeel met zich meebrengt.