Kies in 4 stappen de beste loungebank

,
loungebank

Hou jij van lekker lang film kijken of wegzwijmelen met een boek? Dan is een grote, comfortabele bank een must-have in jouw woonkamer. Een bank waar je niet keurig rechtop hoeft te zitten maar lekker onderuit kan ontspannen, noem je ook wel een loungebank. Om te bepalen welke loungebank een goede keuze is, kun je de 3 stappen volgen.

Stap 1: Bepaal de juiste maat

Een loungebank toont in de winkel of op een plaatje altijd anders dan wanneer hij in je huis komt te staan. Je zal niet de eerste zijn waarbij de bank per ongeluk een stuk groter uitviel en niet mooi past als je hem thuis op zijn plek wil zetten! Meet daarom vooraf de minimale en de maximale maat die jouw bank kan hebben, kijkend naar de ruimte waar hij gaat komen. Hou ook rekening met hoeveel zitplaatsen je nodig hebt, gebaseerd op het aantal personen van je gezin en of je veel visite ontvangt.

Kom je net niet helemaal uit? Tegenwoordig zie je veel banken met afgeronde hoeken en ronde vormen. Dit kan precies in de looproute cruciale ruimte schelen zodat je een grotere maat kunt plaatsen dan wanneer je een rechte vorm kiest. Bij woonwinkel A-meubel tref je een ruim aanbod aan loungebanken met afgeronde hoeken. Echt de moeite als je een bank wil die niet zo standaard is én bovendien slim past in de ruimte.

Stap 2: Bepaal de stijl

Een loungebank is letterlijk en figuurlijk een groot onderdeel van de woonkamer. Daardoor is het ontzettend belangrijk dat hij past bij de stijl die je voor ogen hebt. Wil je een landelijke uitstraling, dan kies je vaak voor een loungebank met wat hogere poten en losse rugkussens. Wil je een romantische look, ga dan voor een model met extra veel sierkussens. Dit staat warm en gezellig! In een modern interieur kan het juist mooi zijn om te kiezen voor een bank zonder poten, die een robuustere vorm heeft. Wil je een stoere stijl maar mag de loungebank niet te massief zijn, ga dan voor zwarte poten van gepoedercoat staal. Door vooraf met een moodboard te kijken welke stijl je zoekt voor de woonkamer, weet je beter welke loungebank daar mooi bij past.

Ook leuk om te lezen: De woontrend van 2024: Organische vormen en gebogen meubels

Stap 3: Bepaal de kleur

Een moodboard kan ook fantastisch werken als je twijfelt over de kleur van de bank. Daar kun je het kleurenpalet uit bepalen en zo de keuze voor de kleur terugbrengen naar een paar opties. Vaak hebben winkels uitgebreide stofcollecties met ontzettend veel kleuren en soorten stof. Door de stofstaal even op de bank te leggen kun je je beter een voorstelling maken van hoe de kleur eruit ziet op een totale bank. Soms mag je een staal meenemen of kun je die online bestellen en zo ook kijken of de kleur in jouw eigen huis net zo mooi past als dat het lijkt.

Voor de kleur is het vooral van belang wat je verwacht van je nieuwe loungebank. Moet hij een beetje opgaan in de ruimte, en nog jarenlang mee gaan, kies dan voor een rustige en tijdloze kleur. Heb je wel wat lef, en een duidelijke lievelingskleur? Dan kun je er ook voor kiezen om een gekleurde bank te nemen. Voordeel is dat de bank dan meteen een echte blikvanger wordt in je woonkamer!

Stap 4: Bepaal of je lekker zit

Tot slot wil je nog even zeker weten of de bank niet alleen past qua afmeting en looks, maar ook helemaal lekker zit. Een fijne manier van zitten verschilt nou eenmaal per persoon omdat we allemaal een andere lengte hebben. In de omschrijving van de bank wordt altijd de zitdiepte en de zithoogte aangegeven. Meet even hoe dit verschilt ten opzichte van de bank die je nu thuis hebt staan, vaak helpt dat enorm om te bepalen of de bank goed past bij jouw lichaamsmaat. Het kan ook helpen om je maten te meten als je zit. Kijk of ze overeenkomen met de aangegeven zitdiepte en zithoogte. Zo voorkom je een bank die op het oog zo mooi leek, maar op lange termijn een miskoop is omdat je er niet lekker op zit.

Als je zorgvuldig deze stappen volgt bij het kiezen van je nieuwe loungebank, kun je voortaan extra lekker ontspannen tijdens jouw momentjes op de bank, mét of zonder familie en vrienden!