Zo kun je de kosten van een badkamerrenovatie beperkt houden

badkamer verbouwen 2

Nieuwe woning gevonden, maar blijkt de badkamer echt aan een verbouwing toe? Ja, het is heel vervelend als je een leuke woning hebt gevonden, maar de badkamer een totale afbreuk aan je woonplezier oplevert. Kijk maar eens op Funda, of op Huizenzoeker: je valt soms van de ene verbazing in de andere: vreselijk wit sanitair, met schimmelplekken en duidelijk zichtbare zwarte afvoeren – het doet haast morbide aan. Hier moet je wat mee, want dit is regelrecht afschuwelijk.

Echt low budget je badkamer verbouwen? Lees dan gauw verder

Een badkamerverbouwing kan echt flink in de papieren lopen, ook al probeer je het low budget te houden. Toch is het wel degelijk mogelijk om écht low budget je badkamer te (laten) verbouwen, je moet alleen echt met creatieve oplossingen rekening houden en out of the box kunnen denken. Met dat laatste helpen we je graag een handje.

Wat moet er gebeuren?

Maak een inventarisatie van wat er moet gebeuren. En slopen kun je ook zelf hè. Kijk maar naar klusprogramma’s, de bewoners doen het zelf. Sluit dan het water af, hak nooit in muren (om de leidingen niet te beschadigen), maar langs muren. Zorg voor het juiste gereedschap: hamer, beitel, stofmasker e.d.) en een container voor het puin – of met een aanhanger zelf naar ’t grofvuil. Goedkoper dan zelf doen bestaat haast niet. Kijk op Youtube naar DIY tutorials, het is echt geen hogere wiskunde. Zolang je maar behoedzaam te werk gaat met een doordacht plan.

Overigens hoeft er niet altijd gesloopt te worden. Soms kun je ook over de bestaande tegels heen tegelen. Zet op ‘werkspot’ je klus uit en ontvang van -meestal- ZZP’ers een offerte – ook check je er reviews over deze klussers van klanten voor jou.

Maak dus een inventarisatie:

  • Voor welke klussen wil je vakmannen inschakelen?
  • Koop je badkamertegels? PVC panelen zijn vaak goedkoper
  • Welk sanitair moet er komen?

Heb je dit voor ogen, blader dan vooral ook de folders van Lidl door. Kijk bij dergelijke discounters voor sanitair spullen, je valt van de ene verbazing in de andere over de goedkope prijzen. Out of the box denken dus. Bouwmarkten hoef je lang niet altijd te bezoeken om goedkoop uit te zijn, de Lidl’s, Actions en de Aldi’s zijn vaak veel goedkoper – ja, wie had dat gedacht. Kijk dan op de websites, in de winkel ligt het vaak niet.

Ook kun je op Marktplaats kijken wat mensen bij jou in de buurt wegdoen op badkamer gebied, je zal nog goed opkijken wat je tegenkomt. Koop dan alleen zaken die geen verborgen gebreken kunnen bevatten. Je wilt immers niet iets monteren wat bij gebruik blijkt te lekken.

Waterbestendige materialen

Koop altijd waterbestendige materialen. Laat je niet verleiden om in de badkamer enkele gewone meubels, zoals opbergmeubels, te plaatsen. Het houdt geen stand door het vocht. Dan wordt goedkoop duurkoop. Dit geldt ook voor de ramen. Voor een badkamerraam hang je waterbestendige jaloezieën bijvoorbeeld, of het nog goedkopere raamfolie.

Door slim te werk te gaan, is het écht mogelijk om je badkamer lowbudget op te knappen.