De vier seizoenen tuin; dé tips! 

De vier seizoenen tuin

Wanneer je een huis koopt, is het voor velen een heerlijke bijkomstigheid wanneer er ook een (ruime!) tuin aanwezig is. Een heerlijke plek om tot rust te komen, kinderen te laten spelen en lange avonden te tafelen in de zomer. De laatste jaren is er steeds meer het besef gekomen dat tuinen niet alleen voor warme zomers en fijne lentedagen zijn. Tuinen kun je ook op andere momenten van het jaar gebruiken. De vier seizoenen tuin is daarmee echt een hit aan het worden. Met een paar simpele ingrepen en innovaties kun jij jouw tuin ook omtoveren tot een pareltje in elk jaargetij. Hoe je dat doet? Lees snel verder. 

Altijd groen in jouw tuin

Allereerst is het goed om te kijken welke planten en bloemen jij in je tuin hebt. Elke bloem en/of plant heeft immers een moment wanneer het piekt. Voor een tuin die ieder moment van het jaar mooi is, is het belangrijk dat je je tuin planten verspreidt door het hele jaar heen. Van de zomer tot de winter, maar ook in het najaar en voorjaar. Er zijn daarnaast ook tuin planten die het hele jaar groen zijn en niet echt een piekmoment kennen qua bloei. Deze zijn mooi om als basis te hebben in je tuin. Dus voor de vier seizoenen tuin is het goed om je kansen qua bloeiend groen te spreiden.  

altijd groen en bloemen in de tuin

Creëer een altijd droge plek

Goed om te vermelden is dat je niet alleen de tuin ‘vier seizoenen proof’ kunt maken, ook bij een dakterras of balkon is dat het geval. Een must have is in elk geval een overkapping, in welke vorm dan ook. In tuinen zien we de laatste jaren steeds vaker een veranda of houten overkapping terugkomen, maar ook een waterdicht schaduwdoek kan al een heerlijke droge plek bieden. Je kunt een overkapping aan je tuin laten bouwen in de vorm van een echte tuinoverkapping of veranda, maar je kunt ook gaan voor een losstaande prieel. Een droge plek, dat is wel een voorwaarde wanneer jij jouw tuin volop wilt gebruiken, want een bui kunnen we nog wel eens verwachten in ons land.  

De vier seizoenen tuinmeubels 

Ook is het aan te raden om op de tuinmeubels te letten in je vier seizoenen tuin. Wanneer je je tuin intensiever gaat gebruiken, gaat de behoefte hierin ook verschuiven. Niet meer alleen een loungeset, maar wellicht ook een hoge tafel waar je zelfs aan kunt thuiswerken (of in dit geval tuinwerken). Bij tuinmeubels die vier seizoenen te gebruiken zijn moet je letten op het onderhoud. Is dit mogelijk? En zo ja, hoe vaak en met welk middel? In principe zijn alle kwalitatieve hoogwaardige tuinmeubels geschikt, mits je ze goed onderhoudt. Maak plastic regelmatig schoon, en zet hout opnieuw in de beits of lak.  

nieuwe tuinmeubels

Warmte in jouw vier seizoenen tuin

Als laatste is het goed om bij een vier seizoenen tuin ook te kijken naar een bron van warmte. Ga voor een houtkachel, heater of buiten openhaard. Zorg er in ieder geval voor dat je ook op de wat koudere dagen wel lekker warm blijft, een harde voorwaarde om je vier seizoenen tuin volop te kunnen benutten.

Met deze tips hoef jij nooit meer je tuin uit, succes!