Do’s en don’ts voor een licht interieur

Neutrale tinten en luchtige meubels geven licht, ruimte en sfeer in je interieur. Maar hoe voorkom je dat lichte kleuren in je interieur saai worden. Heel simpel, denk in contrasten. Wissel verschillende texturen van verschillende materialen met elkaar af. Een licht houten kast op een witte muur bijvoorbeeld. Werkt ook nog eens sfeer verhogend. Gebruik meubels gemaakt van licht eiken, beuken of bewerkt met white wash. Bij Sav & Økse hebben ze een voorliefde voor Scandinavische design. Scandinavische meubelen geven door hun houtsoort al een warme sfeer.  Met verschillende wit tinten of lichte neutrale kleuren sfeer creëren hoeft zeker niet moeilijk te zijn.  Hou jij ook van neutrale kleuren en natuurlijke materialen in je interieur? In dit artikel neem ik jullie mee in diverse mogelijkheden voor een licht interieur.

De basis voor een licht interieur

Bij onsthuiz is het zelfs op een zonnige dag nog vrij donker in huis en daarom hebben wij gekozen voor lichte neutrale kleuren. De beste ingrediënten voor het creëren van een lichte woonsfeer zijn rust, eenvoud en functionaliteit. Een don’t: Gebruik geen donkere kleuren in een donkere ruimte.

Hou om te beginnen de basis, muren, plafond en vloer licht. Probeer altijd eerst het effect van de kleur uit met een kleurstaal, zowel in de verf als in stof. Bekijk met staaltjes de verschillende lichtinvallen. Zo weet je zeker dat de kleur niet anders uitpakt dan verwacht. Wij hebben voor de muren gekozen voor licht beige tinten. De vloer neutraal licht grijs wat veel mogelijkheden biedt voor wat betreft de meubels. Door lichte kleuren te gebruiken oogt de ruimte ook nog eens groter. Door de basis licht te houden komen de meubels vaak ook beter tot zijn recht. Om verschillende texturen te gebruiken hebben wij gekozen voor een gedeelte behang en een gedeelte muurverf. Het behang in verschillende licht beige tinten zodat het samen een warm geheel vormt. Een dikke Do, gebruik verschillende texturen in dezelfde kleurtonen zodat het niet te saai gaat worden.

De juiste meubelen

Meubels maken het geheel. Gebruik lichte meubels die er voor zorgen dat er rust en eenheid ontstaat.
De keuze van het houtsoort en de afwerking bepalen de uitstraling.  Beukenhout is bijvoorbeeld een stevig en duurzaam materiaal met een warme uitstraling, terwijl eikenhout een prachtige nerfstructuur heeft en bekend staat om zijn duurzaamheid. Beide houtsoorten zijn zeer geschikt voor een licht interieur. Nog een Do dus, ga voor lichte houtsoorten. Mooie kasten in het interieur kunnen zomaar de sterren van de kamer worden. Kasten worden voornamelijk gebruikt om spullen in op te bergen, maar ook een kast kan je heel mooi inrichten. Hiermee is de kast niet langer een meubel dat alleen opbergruimte biedt, maar ook een meubel waarmee jij je ruimte een persoonlijke uitstraling kan geven. Papier maché vazen, vakantie souvenirtjes (schelpen) je lievelingsboeken ( leg deze met de open kant naar voren in de kast, zo hou je het lekker neutraal ) Je interieur wordt gelijk persoonlijker en warmer.

Woonaccessoires

Accessoires maken het geheel compleet. Kies ook hierin weer voor lichte neutrale kleuren. Met materialen zoals linnen, bamboe en hout haal je een stukje natuur in huis wat gelijk zorgt voor een relaxte  sfeer en warmte. Lampekappen van Rotan. Rieten opbergmanden, fijn voor het opbergen van losse spullen maar passen ook prima in een licht interieur. Don’t: Less is more, gebruik niet te veel tierelantijntjes dit maakt het al gauw rommelig. Kies liever voor wat grotere items. Als raambekleding linnen gordijnen en lekker veel kussens en woonplaids in natuurlijke kleuren op je bank. Dit nodigt gelijk uit om gezellige avondjes door te brengen met je gezin, vrienden of familie. Kaarsjes aan en genieten maar.

Lees ook: Kunststof kozijnen kopen: waar let je op?

Verlichting

Een smaakvol interieur is pas volledig wanneer de verlichting daarop is afgestemd. Verlichting is meestal een ondergeschoven kindje. Het belang van goede verlichting, zowel voor sfeer als voor comfort, wordt vaak onterecht onderschat. Kunstlicht is niet alleen nuttig in een woning, het speelt ook enorm in op het gevoel en heeft een grote invloed op de sfeer in de woning  gelijkmatig is. De belangrijkste verlichting voor een interieur, sfeerverlichting, deze geeft het interieur sfeer. Een echte Do, laat een lichtplan maken of als je hier handig in bent maak het dan zelf. Lampen zijn ontzettend belangrijk voor de sfeer in huis en hebben veel invloed op hoe je een bepaalde ruimte ervaart. Door het gebruik van een dimmer kan bij de meeste armaturen de lichtsterkte op ieder moment worden aangepast aan de lichtbehoefte. Hiermee kan de verlichting dus flexibel en functioneel gemaakt worden.

Ook zin gekregen in een licht interieur? Hopelijk heb ik je hiermee een eindje op weg geholpen om dit binnenkort zelf te realiseren.