Kunststof kozijnen kopen: waar let je op?

kunststof kozijnen

De knoop is doorgehakt. Binnenkort worden alle kozijnen in huis vervangen voor kunststof. Een spannende beslissing. Kozijnen van kunststof zijn nou eenmaal een flinke investering. Maar, als je de juiste keuzes maakt, heb je hier lang plezier van. Hoe pak je dit dan precies aan? Het aanbod van kunststof kozijnen is tegenwoordig erg groot. Ze worden op heel veel verschillende plekken aangeboden. Bovendien zijn er ook dan nog veel beslissingen te maken. Voor welke kleur kies je bijvoorbeeld? En in combinatie met welk glas? 

Wil jij kunststof kozijnen kopen? Maar zie je inmiddels door de bomen het bos niet meer? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten. 

Kijk verder dan alleen de prijs

Bij het vergelijken van leveranciers en producten zijn we al snel geneigd om op de prijs te letten. Natuurlijk is de prijs ook van invloed op je uiteindelijke beslissing. Je wil niet te veel betalen. Toch is het ook belangrijk om verder dan alleen de prijs te kijken. Soms is het namelijk beter om voor een net wat duurder kozijn te kiezen. Zolang je maar binnen het gestelde budget blijft.

Want waarom betaal je bij de ene leverancier net wat meer per kozijn dan bij de ander? Wellicht heeft dit iets met service en garantie te maken. Goedkoop kan duurkoop zijn als de service- en garantievoorwaarden erg slecht zijn. Vaak zijn de kwaliteitseisen van dergelijke kozijnen ook minder. Hierdoor zijn de kozijnen al veel sneller aan vervanging toe. Op de lange termijn ben je vervolgens veel duurder uit. Staar je daarom niet blind op de prijs, maar onderzoek eerst waar het prijsverschil vandaan komt. 

Uitstraling van het kozijn 

Kozijnen bepalen voor een groot deel de uitstraling van de woning. Het is daarom belangrijk dat ze ook bij jouw type huis passen. Stel, je woont in een landelijke woning. Dan is een kozijn met een houtlook uitstraling erg mooi. Het past bij de traditionele uitstraling van de woning en versterkt deze liever. Je wil niet dat het kozijn afbreuk doet aan de natuurlijke charme van het huis. 

Gelukkig zijn kunststof kozijnen tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt deze dan ook geheel naar eigen wens samenstellen. Ook qua kleur kun je alle kanten op.

Lees ook: Tips voor het uitzoeken van een nieuwe vloer

Het juiste glas 

Bij het vervangen van de kozijnen is het in de meeste gevallen ook verstandig om direct voor nieuw glas te kiezen. Zeker als je de kozijnen vervangt met het oog op isolatie. Nieuwe kozijnen kunnen zeker helpen bij het isoleren van de woning, maar het beste resultaat wordt behaald door ook voor nieuwe beglazing te kiezen. Hierbij kun je denken aan dubbel glas, triple glas en isolatieglas. Belangrijk is dat dit glas professioneel wordt geplaatst. Zo weet je zeker dat deze op de juiste manier wordt bevestigd en daadwerkelijk goed isoleert.