Duurzame & botanische kunstplanten in huis.

Kunstplanten

Duurzame & botanische kunstplanten in huis.

Kunstplanten in je huis neerzetten is een geweldige manier om een prachtig en onderhoudsvriendelijk stuk ‘natuur’ naar binnen te halen. Doordat de kunstplanten en -bloemen tegenwoordig zó realistisch zijn, zijn ze een absolute toevoeging in ieder interieur. Waar je met echte planten altijd moet kijken of ze wel genoeg zonlicht, maar ook voldoende water en voeding krijgen, hoef je daar met kunstplanten in het geheel geen rekening mee te houden. Al zet je ze op de meest donkere en tochtige plek neer, je plant zal even groen en fris zijn als ware het een lichte, zonnige plek. Mooie kunstplanten zijn praktisch en onderhoudsvrij. Op deze manier is een heerlijk, botanisch interieur voor iedereen haalbaar! En daarnaast zijn ze nog duurzaam ook, maar daar hebben we het verderop in dit artikel nog wel even over…

Al jaren lang is de landelijke woonstijl één van de meeste geliefde woonstijlen. In een landelijke woonstijl zie je doorgaans meubels van hout, warme kleuren op de muur en veel stoere woonaccessoires, gemaakt van pure en naturel materialen. En daarnaast natuurlijk veel planten in van die stoere aardewerk potten en mooie boeketten met bloemen. Bijvoorbeeld op de eettafel of het kookeiland.

Stralende (kunst)planten.

Wanneer je voor echte planten kiest, dan heb je er minstens een uur per week werk aan om de planten gezond, sterk en fris te houden. En staan er mooie planten op kantoor, dan is het altijd weer een gedoe om tussen je werkzaamheden door de planten water te geven (afgezien van de vraag wie déze keer de planten water moet geven…) , dorre bladeren en bloemen er uit halen en ze goed te verzorgen (in de praktijk blijkt dat dit vaak vergeten wordt… ). Dit kan allemaal een stuk makkelijker en eenvoudiger! Wanneer je mooie en goede kwaliteit kunstplanten koopt, ben je terstond van veel gedoe en onderhoud af. En je planten staan prachtig te stralen!  Op ieder moment van de dag. Er is weinig zó lelijk in een interieur als planten die zeer dorstig en bruin staan te zijn…

Stralende (kunst)planten

Zijdebloemen.

En weet je wat óók mooi is? Een grote vaas vol zijdebloemen! Práchtig, zo’n volle vaas met bloemen!  Dit zijn de mooiste eyecatchers in het interieur, vind ik! Als woonstyliste word ik hier hélemaal gelukkig van! De zijdebloemen van tegenwoordig zijn zó mooi en werkelijk nep-echt! Oftewel: ze zijn niet van echt te onderscheiden. Hoewel het even een uitgave is, loont het absoluut de moeite en het geld. Een bosje verse bloemen kost al snel 20 euro… En hóelang heb je dáár nou plezier van?? Hooguit 2 weken. En daarna ligt je boeket in de kliko omdat de bloemen dood/dor zijn, stinken, of allemaal zijn uitgevallen. Voor de prijs van 10 boeketten heb je al een schitterende bos zijdebloemen, die minstens 15 jaar mee gaat! Dit is dus een ábsolute investering (én besparing!) in je interieur.

Met zijdebloemen kun je ook heel makkelijk variëren van kleur en woonstijl. TIP: Haal er ieder half jaar een paar bloemen uit en verwissel deze met de kleuren van het seizoen. Zo heb je ieder seizoen een passend bloemstuk op tafel, kookeiland of dressoir. Wat ik zelf doe, is ieder half jaar een paar mooie zijdebloemen bijkopen. Hierdoor spaar je vanzelf voor een steeds mooiere en gevuldere vaas. Mooie kunstbloemen zijn niet meer van echt te onderscheiden.

Duurzaam.

En naast dat kunstbloemen een enorme besparing voor je portemonnee zijn (iedere maand een bosje bloemen op tafel kost ook al minstens 200 euro per jaar…!), zijn zijdebloemen ook een heel stuk milieuvriendelijker dan verse bloemen. Wat te denken van alle CO2 uitstoot en energieverbruik… Dit gaat om énorme hoeveelheden. Hierop moeten we toch makkelijk kunnen besparen! Kijk hiervoor ook even naar dit filmpje van Arjan Lubach… 😉! En ditzelfde geldt ook voor kunstplanten. Voor de prijs van 2 echte planten (die óók nog eens veel onderhoud nodig hebben!) heb je ook al een mooie, grote kunstplant!

Botanisch interieur.

Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer mensen groene planten in huis hebben (zowel echt als kunst) zij minder gestresst zijn en zich gelukkiger voelen. Dit komt omdat de natuur een kalme invloed op het brein heeft. In een landelijk, maar ook in een industrieel interieur horen nu eenmaal mooie, grote planten. Het liefst in van die grote stoere potten. Dit zijn echt blikvangers in huis, niet in de laatste plaatst vanwege die mooie, groene en frisse kleur. Maar veel echte planten in huis, zoals in die mooie botanische interieurs, vragen ook heel veel onderhoud en verzorging. Voor je ieder plantje voldoende water hebt gegeven en dorre blaadjes er uit hebt gehaald… Dit kan dus een stuk makkelijker! Met een stel mooie grote kunstplanten in je woonkamer, slaapkamer of badkamer ziet je interieur er heel fijn uit!

industrieel interieur

Op vakantie.

Ga je een paar weken op vakantie dan vragen we meestal even de buurvrouw. Het zou toch zónde zijn dat, wanneer je terug bent, al je planten (bijna) dood zijn gegaan… Of wat dacht je van die bos bloemen, die 14 dagen staat te stinken… Dan kom je thuis en ruikt je hele huis naar eh…. Ook die aardige buurvrouw zal blij zijn wanneer jij een paar mooie kunstplanten of kunstbloemen neerzet. Dit scheelt háár een boel tijd en gemak!    En met een paar mooie kunstplanten én een prachtig zijdeboeket op tafel is het ook weer heerlijk thuiskomen!