Een huis kopen – Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Huis kopen

Door de hoge huizenprijzen is het grootste obstakel voor het kopen van een huis vaak de maximale leensom die je kunt krijgen. De maximale leensom hangt vooral af van de hoogte van je inkomen. Online kun je zelf ongeveer berekenen wat je kunt lenen. Wat kun je doen om de maximale leensom voor jezelf te verhogen?

Het kopen van een huis is voor een steeds grotere groep potentiële kopers erg lastig. De lonen zijn gemiddeld gestegen in de afgelopen vijf jaren, maar helaas zijn de huizenprijzen nog veel harder gestegen. Huiseigenaren profiteren van de gestegen prijzen, maar als je geen huis bezit heb je er alleen maar last van.

Hoeveel kun je lenen met jouw inkomen?

De maximale hypotheek is van meerdere factoren afhankelijk. Bij het online hypotheek berekenen worden jou vragen gesteld over het inkomen, de gezinssituatie en over bepaalde vaste lasten waaronder bestaande schulden. Na het beantwoorden van de vragen krijg je indicatief het maximale leenbedrag in beeld. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij het bepalen van de maximale hypotheek, maar de online berekening geeft je een goede indruk van de mogelijkheden.

Houd er rekening mee dat je ook eigen geld moet hebben voor het kopen van een huis

eigen geld moet hebben voor het kopen van een huis

Het kopen van een huis kun je voor 100% financieren met een hypotheek. De bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten moet je spaargeld voor achter de hand hebben. De hypotheek mag namelijk niet hoger zijn dan 100% van de koopsom en de waarde van het huis. Alleen voor het verduurzamen kun je een hoger bedrag lenen.

Hoe kun je de maximale hypotheek verhogen?

Blijkt uit de online berekening dat je onvoldoende kunt lenen voor het kopen van een huis? Er zijn een aantal manieren waarmee je de maximale hypotheek op jouw naam kunt verhogen. Je kunt eventueel samen met je hypotheekadviseur deze tips in de praktijk toepassen.

Lees ook: Hier moet je op letten wanneer je een oud huis koopt

Vraag je BKR registraties op en probeer de schulden te verlagen

Bij het BKR staan de schulden op jouw naam geregistreerd. Het gaat bijvoorbeeld om een aangevraagde persoonlijke lening, maar het begrip schulden is veel ruimer dan dat. Het rood kunnen staan op je betaalrekening zorgt ook voor een schuldenregistratie bij het BKR. Hetzelfde kan ook gelden voor een telefoon die je op afbetaling hebt via jouw telefoonmaatschappij. Een auto met private lease zorgt ook voor een registratie. De maximale roodstand kun je verlagen naar een lager bedrag en oude leningen kun je mogelijk beëindigen. Door het opschonen van je BKR kun je een hogere hypotheek afsluiten.

Zoek naar een huis met een goed energielabel

onderhoudsvriendelijke woning

Wist je dat je in 2024 meer kunt lenen als je een huis koopt met een goed energielabel? Een huis met het energielabel A of B, zorgt voor een €10.000 hogere maximale hypotheek. Ook kun je in 2024 extra lenen voor het verduurzamen van je huis. Helaas heb je hier alleen iets aan als je überhaupt kunt kopen.

Kies verstandig je rentevaste periode

De hoogte van de maximale hypotheek hangt ook af van de hoogte van de hypotheekrente. Bekijk daarom de hoogte van de rente op Hypotheekrente.nl. De hypotheekrente voor 30 jaar vastzetten kan verstandig zijn. Daar staat tegenover dat je minder kunt lenen door de gemiddeld hogere hypotheekrente. Overleg met je hypotheekadviseur wat hierin verstandig is.