Hoeveel mag ik lenen voor de verduurzaming van mijn huis?

lenen voor de verduurzaming van mijn huis

Je huis verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen leveren al direct besparingen op. Voor het milieu maar zeer zeker voor de portemonnee. Je woont uiteindelijk een heel stuk fijner als je denkt aan een tochtvrij, warm huis in de winter, en een koelere woning in de zomer. Maar het verduurzamen van je huis is niet goedkoop. Of je nu zonnepanelen op het dak plaatst, een warmtepomp koopt of je huis isoleert, je moet toch uiteindelijk die portemonnee trekken.

Welke mogelijkheden zijn er om verduurzamen van je huis te betalen?

Spaargeld: net als bij een verbouwing is spaargeld een manier jouw wens om je huis te verduurzamen waar te maken.

Financiering: als je jouw huidige woning wil verduurzamen, kan je dat misschien betalen via je overwaarde? Als je huis overwaarde heeft, is het mogelijk om de hypotheek te verhogen. Je mag namelijk jouw hypotheek voor energiebesparende voorzieningen verhogen tot 106% van de waarde van je woning. Het extra geld komt dan in een bouwdepot. En de rente die je extra moet betalen is meestal aftrekbaar bij de belasting. Maar als je rentevast-periode afloopt, dan kan je jouw hypotheek helemaal oversluiten. De kosten voor het verduurzamen neem je dan mee in de nieuwe hypotheek.

verduurzamen van je huis

Lening: maar misschien kies je liever een andere manier om jouw duurzame maatregelen te financieren. Via een lening, bijvoorbeeld bij de bank, is natuurlijk altijd mogelijk. Wees dan vooral zeer alert op de rente die je dan moet betalen en kijk goed naar de andere afspraken over die lening. Voor duurzame maatregelen zijn er ook speciale leningen vanuit de overheid. Je leent dan tegen een lagere rente geld dat je besteedt aan verduurzaming, 2 voorbeelden van zulke leningen zijn;

  • Energiebespaarlening: deze wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds
  • Duurzaamheidslening: deze wordt aangeboden via de gemeente. Informeer hierover bij de gemeente, want niet elke gemeente doet namelijk mee.

Het voordeel van deze leningen is dat je op elk moment zonder vergoeding mag terugbetalen. De rente is in vergelijking met een persoonlijke lening vaak lager. Maar controleer ook hier de gemaakte afspraken voor deze lening, zo weet je welke verbeteringen bij de lening horen en welke verbeteringen je niet mag betalen met deze lening.

Lees ook: De beste tips voor het verduurzamen van je huis

Wat is de beste keuze

De beste keuze hangt natuurlijk helemaal van jouw persoonlijke situatie af. De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is hoeveel kan ik lenen of moet ik een hypotheek laten berekenen. Bekijk de voor- en nadelen van alle maatregelen, je kan hiervoor online een “online scan” doen, maar je kan natuurlijk ook altijd een financieel adviseur inschakelen.

Hoe begin je met verduurzamen?

Het verduurzamen van je huis lijkt misschien een hele klus, maar je hoeft het natuurlijk niet allemaal in een keer te doen. Ga aan de slag met kleine verbeteringen. Bevestig bijvoorbeeld een brievenbusborstel, maak naden en kieren dicht en plaats radiatorfolie. Check vervolgens ook de isolatie van je woning met de isolatiezelfscan.

Meer tips…? Lees dan: Huizenkopers kiezen voor verduurzaming

Deze acties kosten weinig, maar leveren je wel al een besparing en een comfortabel huis op. Maak een stappenplan om stap voor stap je woning te verduurzamen en uiteindelijk draag je bij aan een beter milieu.