Je huis verduurzamen: alles wat je moet weten

Je huis verduurzamen

In het hedendaagse leven wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Meer mensen houden zich bezig met recyclen, minder voedsel verspillen en minder water verbruiken. Met de huidige, hoge energie- en gasprijzen kiezen ook steeds meer mensen ervoor om hun huis te verduurzamen. Een belangrijke trend hierin is het energieneutraal maken van woningen. Uiteraard zijn hier de nodige investeringen voor nodig, maar naarmate de jaren vorderen zal een duurzaam/energieneutraal huis financieel gezien veel interessanter zijn dan een huis dat dat niet is. Helaas weten veel mensen niet goed waar ze moeten beginnen, wanneer zij hun huis duurzaam willen maken. Om duurzaamheid grijpbaarder te maken, zullen verschillende technieken voor duurzaamheid in dit artikel besproken worden.

Het huis warm houden

De optimale temperatuur in huis ligt tussen de 18 en 21 graden. Met de huidige gasprijzen is deze temperatuur echter niet voor iedereen haalbaar. Daarnaast zijn veel huizen niet goed geïsoleerd, waardoor de gestookte warmte snel verdwijnt. Wanneer je je huis verwarmt met radiatoren, is het aan te raden om na te denken over vloerverwarming kopen. Vloerverwarming gebruikt namelijk een lagere temperatuur om het huis warm te maken, waar radiatoren hogere temperatuur en dus meer gas nodig hebben. Wil je volledig energieneutraal wonen? Dan is het aan te raden om voor een waterpomp en vloerverwarming (in combinatie met zonnepanelen) te kiezen.

Het huis warm houden

Houd de warmte in huis

Voordat je vloerverwarming of een warmtepomp laat installeren, is het aan te raden om ervoor te zorgen dat het huis volledig geïsoleerd is. Dit is de belangrijkste stap in het verduurzamen; andere maatregelen zijn zinloos wanneer de warmte makkelijk weglekt. Bij het isoleren is het verstandig om met het dak te beginnen. Gezien warmte opstijgt, zal het voornamelijk naar de bovenste verdieping stijgen en het huis via het (ongeïsoleerde) dak verlaten. De volgende stap is het isoleren van de begane vloer. Gezien de meeste mensen hun woonkamer op de begane vloer hebben, zal de ruimte een stuk behagelijker aanvoelen nadat deze geïsoleerd is.

Lees ook: zonnepanelen in 2024: wat zijn de voordelen?

Wek je eigen energie op

Wek je eigen energie op

De laatste tip is het opwekken van je eigen energie. Dit kan met behulp van zonnepanelen. Zo wek je duurzame energie op, waardoor je weinig tot niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Over de jaren heen is duidelijk te zien dat de terugverdientijd aan het dalen is, wat de aanschaf van zonnepanelen zeer rendabel maakt.

Lees ook: Duurzaamheid steeds belangrijker in zoektocht naar nieuw huis

De mogelijkheid tot het laten leggen van zonnepanelen en de hoeveelheid daarvan is wel afhankelijk van het soort dak. De meest rendabele plaats voor zonnepanelen is op een schuin dak, gericht op het zuiden. Daarnaast passen er logischerwijs meer zonnepanelen op een groot dak, ten opzichte van een klein dak. Begin vandaag met verduurzamen met deze maatregelen!