Duurzaamheid steeds belangrijker in zoektocht naar nieuw huis 

Duurzaamheid steeds belangrijker in zoektocht naar nieuw hui

Duurzaamheid steeds belangrijker in zoektocht naar nieuw huis 

In de zoektocht naar een nieuw huis speelt duurzaamheid een steeds belangrijker thema voor woningzoekenden. Woningen met een (hybride) warmtepomp en bijvoorbeeld zonnepanelen zijn geliefder dan huizen met een oude cv-ketel, een lage isolatiewaarde, enzovoorts. Niet voor niets, daar het energieverbruik binnen deze duurzame woningen op jaarbasis veel lager ligt. Combineer de bewuste keuze voor een dergelijke woning met de prijs van energie vergelijken in 2024 bij verschillende energieleveranciers, om aan het eind van het jaar geld over te houden. Online tools maken het vergelijken van energietarieven tegenwoordig heel eenvoudig. Een nieuw energiecontract sluit je direct vanuit een dergelijke tool af. Zo verzeker je jezelf van het gunstigste aanbod. 

Investeren in de duurzaamheid van een nieuwe woning

woningisolatie

Kies je toch voor een woning met een relatief lage isolatiewaarde? In dat geval zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het energieverbruik terug te dringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van de bestaande ramen voor HR+-isolatieglas, aan het isoleren van de spouwmuur en het dak, enzovoorts. Ook een investering in zonnecollectoren is interessant. De gemiddelde prijs van zonnepanelen ligt momenteel relatief laag. Dat komt voornamelijk door het grote aanbod en een dalende vraag. De piek in de vraag naar zonnepanelen lag tussen het eind van 2022 en het begin van 2023. In die periode stegen de energieprijzen hard als gevolg van de oorlog in Oekraïne. 

Combineer de zonnepanelen met een laadpaal voor de deur. Zo kun je de elektrische auto gebruiken als thuisbatterij. Let wel, dat kan alleen wanneer zowel de auto als de laadpaal V2H-technologie ondersteunen. 

Aanpassing aan salderingsregeling en heffing voor salderen groene stroom

Huishoudens die meer groene stroom opwekken dan dat zij verbruiken, kunnen deze stroom salderen. Feitelijk komt dat neer op het verkopen van dit overschot aan het stroomnet. De komende jaren zal de salderingsregeling veranderen. Het voorstel tot die aanpassing werd vorig jaar al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Begin dit jaar wordt het voorstel besproken in de Eerste Kamer

Lees ook: Goed design begint bij een goed verhaal

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de regeling langzaamaan afgebouwd, waarna het in 2031 helemaal niet meer mogelijk is om een overschot te salderen. Houd er daarbij rekening mee dat verschillende energieleveranciers een heffing in rekening brengen bij huishoudens die groene stroom aan het elektriciteitsnet leveren. Deze heffing zal verdwijnen nadat de salderingsregeling is aangepast. Online verschillende aanbieders vergelijken helpt te voorkomen dat je straks betaalt voor de groene stroom die je afstaat.