Welke verschillende vormen keukens zijn er?

Luxe keuken

Keukens zijn in er allerlei soorten en maten. Van prachtige beige keukens tot aan landelijke keukens. En van moderne keukens tot aan houten keukens. En dan zijn ze er ook nog eens in verschillende vormen. Zodra je een keuken aan gaat schaffen is het verstandig om van tevoren goed na te denken over de vorm van de keuken en de indeling van de keuken. Of je nu op zoek bent naar een goedkope keuken of juist eentje die in een hogere prijsklasse valt, vraag jezelf eerst af hoe jouw droomkeuken er uit zou moeten zien. Om je wat meer inzicht te geven heb ik de verschillende vormen keuken uitgelicht en de voor-en nadelen onder elkaar gezet. Dus mocht je op zoek zijn naar een nieuwe keuken, ontdek dan eerst welke keuken het beste bij jouw woning en wensen past.

Verschillende Vormen Keukens

I-vormige keuken

Zoals ik al zei zijn er verschillende vormen keukens. Een veel voorkomende keukenvorm is de I-vormige keuken. In dit geval wordt de keuken tegen een lange wand geplaatst en neemt niet veel ruimte in beslag. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een I-vormige keuken wanneer de ruimte klein en smal is.

L-vormige keuken

De keukenvorm die het meest gekozen wordt is de L-vormige keuken. Dit wordt ook wel een hoekkeuken genoemd. Deze keuken heeft een hele praktische vorm, neemt niet heel veel ruimte in beslag, maar biedt wel veel werk- en opbergruimte. Daarnaast is de keukendriehoek hierop goed toe te passen. De keukendriehoek laat zien wat de beste plaats is voor de kookplaat, de koelkast en de spoelbak. Deze drie voorzieningen dienen dicht bij elkaar in de buurt te moeten zijn en als het ware een driehoek vormen, waardoor je meest ideale keukenindeling kan creëren.

U-vormige keuken

De meeste praktische keukenindeling is de U-vormige keuken. Deze keuken neemt aardig wat ruimte in beslag, maar de keuken oogt door deze vorm wel erg ruim. Daarnaast heb je veel werk- en opbergruimte tot je beschikking en is de loopafstand tussen de werkplekken en opbergplekken niet heel groot. Vooral in grote woningen wordt een U-vormige keuken toegepast.

Lees ook: De juiste verf voor het mooiste eindresultaat

Een Parallelle keuken

Een parallelle keuken is als het ware twee keukens tegenover elkaar. Je zou kunnen zeggen dat het twee I-vormige keukens zijn. Een parallelle keuken wordt vaak onder verdeeld in twee verschillende keukenblokken, waardoor je extra overzichtelijk kan werken. Op het ene keukenblok zou je de keukenapparatuur kunnen neerzetten en het andere keukenblok zou je kunnen gebruiken voor de spoelbak en kookplaat.

Kookeiland

kookeiland

Tenslotte kan er gekozen worden voor een kookeiland. Kookeilanden zijn al jaren enorm populair. Ze straalde luxe uit en zorgde ervoor dat de keuken meer bij de woonkamer getrokken werd. Er worden krukken aan geplaatst, zo er gezellig geborreld kan worden tijdens het koken en ook wordt een kookeiland vaak gebruikt als heerlijke zitplek om de krant te lezen, lekker te ontbijten of de dag te bespreken. Echter neemt een kookeiland aardig wat beweegruimte in beslag.

Lees ook: Drie nieuwe apparaten die niet in je keuken mogen ontbreken!

Daarom wordt er ook vaak bij grotere woningen voor een kookeiland gekozen. Zoek bijvoorbeeld eens op Keuken Heerhugowaard om te zien welke mogelijkheden er op het gebied van kookeilanden zijn om erachter te komen of het bij jouw keukenwensen past.