Maak van je tuin je tweede woonkamer

Douglas hout in je tuin

En net zoals we het in ons huis gezellig willen maken, kan dit ook in onze tuin. De mogelijkheden zijn talrijk. Vanuit mijn ervaring kan ik wel meegeven dat je tuin nooit af is, alleszins bij mij toch niet. En dan heb ik het niet enkel over dat vervelende onkruid dat je bijna voor je ogen ziet groeien, ook stijlen en trends veranderen voortdurend. En hoe meer je leeft in je tuin, hoe meer je ervaart wat ontbreekt of anders kan. Heel fijn als dit artikel je enthousiast maakt om je tuin aan te pakken, maar bewaak prioriteit nummer 1 van de tuin: geniet! Leuke meubels, lichtaccenten, waterpartijtjes en toffe accessoires verfraaien je tuin gegarandeerd maar onmisbaar om de tuin een mooie natuurlijke uitstraling te geven, is Douglas hout tuin. Douglas hout past namelijk uitstekend in het karakter van een tuin en heeft tal van mogelijkheden. Je kunt dit materiaal dan ook bij elke tuinstijl combineren. De keuzemogelijkheden zijn enorm veelzijdig.

Kijken op een mooie, smaakvolle tuinschutting

Zelf je schutting bouwen heeft als voordeel dat je vrij bent in je ontwerp: je hebt keuze in hoogte en breedte, dunne of dikke latten, verticale of horizontale planken… Er bestaan tal van houtsoorten maar er zijn ook variaties in vele andere kleuren. Ik was zo blij met het resultaat van mijn zelf ontworpen tuinschutting dat ik ook een deel van mijn gevel ermee liet bekleden. Een mooi geheel nu die hoek van mijn terras. Je kan je tuinschutting ook opfleuren. Ikzelf ging voor sober met strakke zwarte wandlampjes in aluminium. Maar ook (klim)planten, een verticale (kruiden)tuin, een tuinschilderij, -poster of -canvas, een lichtsnoer, een insectenhotel of een hangmandje met bloemen, kunnen je schuttingsmuur nog net dat tikkeltje meer geven.

Tuinmeubelen naar je eigen wens en smaak

Als je wat handig bent kan je via lijmen, timmeren of schroeven uit palen, balken en planken zelf tuinmeubelen maken. Zowat alles is mogelijk, van (boom)bankjes tot (picknick)tafels en buitenkeukens, van ligstoelen tot loungesets. Met wat kleurrijke accessoires zoals fluffy kussens en plaids, een tafelkleed, buitenkleed, wat leuke (bloem)potten, … sfeer verzekerd!

Extra opberg- en relaxruimte in je tuin, een must

Een overkapping, tuinhuisje, blokhut, carport of garage vormt een meerwaarde voor je tuin. Tuinhuisjes, carports en garages dienen als opberghok en auto- en fietsstalling, de overkapping als plek om onder te ontspannen, loungen, feesten, bubbelen in de jacuzzi… Ik koos voor een tuinhuis met aansluitend een overkapping aangebouwd, maar ook hier weer tal van mogelijkheden. Ook qua kleuren kan je afstemmen op jouw smaak en de rest van je tuin. Onze overkapping is ingericht als loungeruimte. Er staat ook een antieke kast waarin een verzameling bloempotten en andere handige tuinaccessoires zitten. Wat sfeerlampjes en leuke decoratie erbij en deze tweede woonkamer beschermt je tegen alle weersomstandigheden.

Extra sfeerbrengers in je tuin met een pergola of prieeltje

Een pergola geeft meer dynamiek en hoogte aan je tuin door deze te bedekken met klimplanten. Een prieeltje is een kleine oase van rust in je tuin en eveneens een heerlijk schaduwplekje. Met een mooie border er omheen en wat sfeerverlichting zijn beiden heerlijke genietplekjes.

Een terras om van en op te dromen

Terrasplanken van hardhout zijn vaak goedkoper dan een stenen vloer. Met terrasplanken en volderplanken kan je een prachtig terras maken. Met de vlonderplanken kan je ook een looppad maken, al dan niet langs een vijver.

Lees ook: 5 tips bij het aankopen van een huis

Eindeloze mogelijkheden van hout

Ook een klikokast, schuur, paardenstal, houtopslag, plantenbak, buitenkeuken, … zijn opties met dit eenvoudig en mooi materiaal. Wil je functionaliteit en een mooie uitstraling combineren? Kies dan zeker voor hout! Voor een optimale levensduur is goed behandelen met beits een must. Want wat je ook doet met hout, je tuin krijgt er een natuurlijke uitstraling door die de sfeer alleen maar verhoogt. Stiekem hoop ik dat je dit artikel zit te lezen op een leuk plekje in je tuin… het is je gegund!