Groene schoolpleinen: 5 tips om deze te ontwikkelen

groen schoolplein

Op groene schoolpleinen wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van elementen uit de natuur. Wat is een groen schoolplein precies, hoe leg je deze aan en wat zijn de voordelen ervan? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat is een groen schoolplein?

Groene schoolpleinen zijn grotendeels of volledig ingericht met groene en natuurlijke elementen. De groene elementen zie je veel meer terug dan de traditionele en betonnen speeltoestellen. Zo maak je als school een plek voor kinderen om te leren en te ontwikkelen, terwijl tegelijkertijd de band tussen kinderen en de natuur wordt versterkt.

Hoe maak je een groen schoolplein?

Hoe maak je een groen schoolplein? Je vindt hieronder 5 tips die een school kunnen helpen: Natuurlijke elementen: als je een groen schoolplein wil aanleggen, dan begin je met de aanleg van natuurlijke elementen. Denk hierbij aan bomen, struiken, gras en water. Dit zorgt voor een rustige en fijne omgeving voor de kinderen. Speeltoestellen met een fysieke uitdaging: groen wil ook zeggen dat je op een gezonde manier bezig bent met de fysieke ontwikkeling van het kind. Daarom vind je op groene schoolpleinen voldoende toestellen voor kinderen om op te klimmen, klauteren en balanceren. Creatieve uitlaatklep: een groen schoolplein kan worden gebruikt om kinderen te leren over de natuur, de seizoenen, en het milieu. Bijvoorbeeld door een moestuin aan te leggen waar kinderen kunnen leren over de groei en bloei van planten, of door een insectenhotel te bouwen waar kinderen kunnen leren over het belang van biodiversiteit. Duurzame materialen: met een groen schoolplein bied je kinderen de mogelijkheid om hun creativiteit te uiten, bijvoorbeeld door te tuinieren, te bouwen met natuurlijke materialen, of te schilderen en te tekenen in de buitenlucht. Educatieve elementen: op een groen schoolplein leer je kinderen ook over de natuur en het milieu. Laat kinderen bijvoorbeeld zien hoe de filtering van regenwater werkt of hou kippen in een hok, zodat ze zien waar voedsel vandaan komt.

Wat zijn de voordelen van groene schoolpleinen?

Een groen schoolplein heeft veel voordelen voor kinderen, zoals een betere concentratie en leerprestaties, meer beweging en buitenlucht en een groter bewustzijn van natuur en milieu. Heb je hier als onderwijsinstelling of ouderraad interesse in? Vraag dan om een offerte of maak een afspraak met een specialist in groenaanleg en beheer. Zij laten zien hoe je (in stappen) aan de slag gaat en laten andere voorbeelden van groene schoolpleinen zien, zodat je alvast inspiratie op kunt doen.