Op zoek naar een woning? Lees hier de beste tips van een aankoopmakelaar

aankoopmakelaar

Een huis kopen is tegenwoordig topsport. Je moet goed bijhouden wat er aan nieuwe huizen in de verkoop komt en het liefst meteen reageren. Anders grijp je er wellicht naast. In heel Nederland is dat het geval, maar de regio Utrecht is een van de regio’s waar de huizen helemaal super snel verkocht worden. Gelukkig werken de makelaars daar prima samen, zodat jij als koper een goede kans maakt om je droomwoning te vinden. Helemaal als je een aankoopmakelaar in Utrecht een zoekopdracht geeft. Hoe dat zit? Lees het in dit blog.

Een aankoopmakelaar inschakelen loont

Met een aankoopmakelaar sta je sterker. Dat heeft verschillende redenen, die we graag voor je opsommen.

  • Een makelaar is de hele dag bezig met huizen kopen en huizen verkopen. Hij (of zij natuurlijk, dat spreekt voor zich) weet wat er speelt, welke nieuwe huizen er op de markt komen en voor welke prijs andere huizen zijn verkocht. Een makelaar is bovendien niet emotioneel bij een transactie betrokken en kan daarom goed de voor- en de nadelen bepalen van een woning.
  • Vind een huis nog voordat het op Funda staat door de makelaar een zoekopdracht te geven. In de regio Utrecht is namelijk tussen makelaars onderling de afspraak gemaakt om nieuw aanbod eerst in het uitwisselingssysteem online te zetten, zodat de aankoopmakelaar als een van de eersten de kans heeft om actie te ondernemen en een afspraak in te plannen. De plaatsing op Funda of Huislijn gebeurt pas een dag later. Die tijdwinst kan ervoor zorgen dat je sneller bent dan een andere geïnteresseerde.
  • De aankoopmakelaar heeft niet alleen goede kennis van de markt, maar ook van juridische aspecten, bouwkundige kennis en sociale vaardigheden. Allemaal eigenschappen die goed van pas komen bij een van de duurste aankopen in je leven. Zo kom je dus minder snel voor verrassingen te staan.
advies
  • Makelaars onderling vertrouwen erop dat ‘het met de hypotheek wel goed komt’. Dat komt omdat een aankoopmakelaar eerst zeker wil weten dat het huis waar je naar op zoek bent, binnen je financiële mogelijkheden valt. Voor de verkopende partij geeft dit een veiliger gevoel dat de transactie door zal gaan en niet na verloop van tijd ontbonden zal worden. Overigens wil het niet zeggen dat er geen voorbehoud van financiering in de koopakte kan worden opgenomen. Dat hangt helemaal van de gekozen onderhandelstrategie af.

Huis kopen? Zet deze datum in je agenda: Zaterdag 6 april Open Huizen Dag: de route naar jouw droomhuis!

Geld besparen met een aankoopmakelaar

Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan geld kosten. Toch haal je dat er weer uit. Bijvoorbeeld omdat je niet nodeloos hoeft te overbieden. Zoals eerder genoemd is de makelaar exact op de hoogte van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Deze kan dan ook goed inschatten wat een reëel bod is en afwegen welk voorstel er gedaan moet worden. Sneller een huis vinden gaat dus gemakkelijker met een aankoopmakelaar als deze een opdracht heeft om voor je te zoeken. Dit geldt met name in steden zoals Utrecht. Ik durf zelfs te stellen dat het onverstandig is om geen gebruik te maken van een aankoopmakelaar.

Als je de verhuisdozen nog niet klaar hebt staan, zou ik ze zo langzamerhand toch maar tevoorschijn halen! Veel succes.