Tips voor een goede basis van je droomhuis

ideale akoestiek voor je woning door te verbouwen

Als je nou je nieuwbouwwoning of je oude woning wil omtoveren, je zal vast jezelf afvragen waar je moet beginnen? Als je wilt werken met een schone canvas is het belangrijk om te starten vanaf het begin zoals met je wanden, het verduurzamen van je huis met isolatie en zorgen voor de ideale akoestiek van je woning om ervoor te zorgen dat het de effect en look krijgt waar jij warm van wordt.

Een nette wandafwerking kan niet ontbreken

Als je nou begint bij een behangklaar nieuwbouw project of je oude wanden hebben wel een opfrisbeurt nodig. Dan kan goede wandafwerking niet ontbreken. Er zijn verschillende soorten wandafwerkingen die je kan kiezen zoals stucen, renovlies of dunpleisters. Maar elke keuze heeft zo zijn voor- en nadelen. Renovlies en dunpleisters zijn alternatieven voor het traditionele stucwerk. Maar zijn tegenwoordig erg in trek, maar als je toch meer een fan bent van stucwerk dan kan het inhuren van een stukadoorsbedrijf zeker geen kwaad. Heb je al onderzoek gedaan naar de populairste interieurstijlen dan kan je weten dat de moderne en minimalistische stijl aardig populair is. Waarbij je met dunpleisters dit gewenste resultaat creëert. Dunpleisters kan je goed gebruiken op behangklare muren. Waarbij alleen nog een dunne laag nodig is om de oneffenheden eruit te krijgen. Renovlies ziet er stijlvol uit en zorgt voor egale muren waarbij vervolgens ook nog lichte scheuren weggewerkt kunnen worden.

Je woning verduurzamen met isolatie

isoleren met plexiglas

De hoge energiekosten zijn je vast niet ontgaan, en daarom is je huis verduurzamen door middel van goede isolatie de juiste stap om te zetten. Het isoleren van je woning kan gedaan worden bij de binnenkant van de muur. Wat vooral voorkomt bij woningen die gerenoveerd worden en het buiten niet geplaatst kan worden. Het kan ook aan de buitenkant van de muren, wat veel voorkomt bij nieuwbouwwoningen of grondige renovaties.

Ook kan het bij huizen met een spouw, waar er een ruimte zit tussen twee muren die opgevuld kunnen worden met isolatiemateriaal. Bij het het isoleren van je muren wordt soms gebruikgemaakt van voorzetwanden die met metaal en hout geankerd worden. Die vervolgens opgevuld worden met isolatiemateriaal, zoals glaswol, steenwol, EPS of PUR. Door te kiezen voor de juiste isolatie voor jouw woning zorg je ervoor dat het in de winter lekker warm blijft en in de zomer lekker koel. De waarde van je woning gaat ook nog omhoog wanneer die goed geïsoleerd is, wat een fijne bijkomstigheid is. 

Lees ook: Creëer meer daglicht en ruimte met een dakraam

De ideale akoestiek voor je woning

Wil je een rustige en ontspannen leefomgeving creëren? dan kan de ideale akoestiek van je woning niet ontbreken. Een slechte akoestiek in je woning kan hinderlijke echo’s veroorzaken of ongewenste geluidsoverlast waar je niet op zit te wachten. Wanneer er een slechte akoestiek is in je woning. Dan komt dit vooral door lucht- of contactgeluid. Wat door gesprekken en muziek kan worden veroorzaakt maar ook door voetstappen of het verschuiven van objecten. Je kan de akoestiek in je woning verbeteren op meerdere manieren. Zoals gipsplaten, metselwerk, geluidsabsorberende panelen, isolatiemateriaal of akoestisch panelen die geluiden opneemt. Door aandacht te besteden aan de juiste akoestische oplossingen voor droomhuis verminder je onnodige prikkels.