Zelf de vloer van je woning isoleren: zo ga je te werk

houten vloer en vloerverwarming

In het kader van duurzaamheid is een goed geïsoleerde woning tegenwoordig essentieel. Veel ouderen woningen zijn echter slecht geïsoleerd, maar daar valt natuurlijk wat aan te doen. Je kunt al heel wat winst behalen door de vloer goed te isoleren. Hierdoor bespaar je op stookkosten en ook wordt het milieu daardoor dus minder zwaar belast.

Kies je isolatiemateriaal

Er zijn verschillende isolatiematerialen in de handel. Lees de specificaties er eens op na en vergelijk die met elkaar. Heb je een keuze gemaakt, bepaal dan hoeveel van het materiaal je nodig hebt om de hele vloer goed te kunnen isoleren. Mogelijk wil je ook direct vloerverwarming aanleggen? Dit is een gouden kans om alles in één keer goed te regelen. Je kunt een aanhanger huren bij Boels om alle benodigde materialen gemakkelijk te kunnen vervoeren. Zo heb je letterlijk alles in eigen beheer en hoef je niet steeds rekening te houden met de planningen van anderen.

Tijdelijke opslag van meubilair

Voordat je aan de slag kunt gaan, zul je eerst de hele vloer leeg moeten maken. In dat opzicht is een klus aan de vloer één van de meest ingrijpende bezigheden in huis. Letterlijk alles moet even weg, om voldoende werkruimte te kunnen hebben. Heb je elders in huis niet voldoende ruimte om dit op te vangen, dan kun je een opslagcontainer huren om meubels en andere huisraad tijdelijk buiten de deur te bewaren. Alles staat dan droog en veilig te wachten tot de klus is geklaard.

opslagruimte

Zo leg je de verwarming aan

Als je kiest voor vloerverwarming, heb je grofweg twee mogelijkheden. Je kunt de verwarming als hoofdverwarming gebruiken, maar ook als bijverwarming naast een bestaand systeem. In dat laatste geval hou je een afstand van 15 centimeter tussen de buizen aan, waar dat anders 10 centimeter zou zijn. Het is belangrijk om vooraf een goed legpatroon te bedenken. Hierbij is het zaak om te voorkomen dat er zones verstoken blijven van warmte.

Het type vloerbedekking

Ook het type vloerbedekking dat je op de nieuw aangelegde vloerverwarming plaatst, speelt een belangrijke rol voor het eindresultaat. Het ene type vloerbedekking geleidt de warmte beter dan het andere type. Met name plavuizen, beton en gietvloeren staan erom bekend dat ze zeer geschikt zijn om te combineren met vloerverwarming. Ook PVC, laminaat en vinyl kun je prima voor dit doel gebruiken.