Zo richt je de kleine woonkamer trendy in: 10 tips van experts!

kleine woonkamer

Dat de woningmarkt oververhit is, daar vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws mee. Dat het kopen van een ruime woning snel geregeld is, is zeker als starter niet het geval. Mensen moeten vaak grote concessies doen om een eerste eigen plek onder de zon te veroveren. Vaak is één van die concessies toch wel een beperkt aantal vierkante meters. Naast dat het wonen op een klein oppervlakte iets is wat vaak gedreven wordt door de huidige woningmarkt, is het ook een trend op het gebied van duurzaamheid die gaande is. Het tiny house wordt steeds populairder, en ook daar wonen mensen op relatief klein oppervlak. Niet altijd uit noodzaak, maar meer vanuit idealistisch oogpunt. Dit allemaal samengenomen zorgt ervoor dat er inmiddels een schat aan ervaring ligt omtrent het hip, efficiënt en leuk inrichten van je kleine woonkamer. Hoe je dat doet? Hierbij 10 tips van de expert.  

1. Kies bewust in de kleine woonkamer

Mensen denken altijd dat je in een kleine woonkamer ook kleine meubels moet neerzetten. Dat is echter niet het geval. Beter is om te kiezen voor gróte meubels met duidelijke lijnen in plaats van veel kleine meubeltjes. Dus kies één grote bank en een ruime eettafel en laat alle side tables voor wat het is.  

2.    Beken kleur met de woonkamertrends

In een kleine ruimte is het aan te raden niet voor te veel verschillende kleuren te gaan, dit geeft onbewust een kleiner gevoel. Kies juist voor een beperkt kleurenpallet, dit hoeft echter niet alleen maar wit te zijn. Maar houd het wel ton-sur-ton in plaats van contrasterend, dat geeft een ruimtelijker effect. 

3. Meubels in zelfde kleur als muur

Meubels in zelfde kleur als muur

Een optische truc is om bijvoorbeeld een mooie servieskast te zetten tegen een wand in exact dezelfde kleur. Dus een zalmroze muur? Verf de kast in dezelfde tint. Je zult zien dat hij optisch verdwijnt maar toch subtiel aanwezig is. 

4. Maak het plafond niet donker

Een plafond is wel iets wat je eigenlijk altijd in een lichte tint moet verven. Een donker plafond maakt een ruimte direct optisch een stuk kleiner. Maak deze fout niet en houd het boven licht. 

5. Zorg voor voldoende licht

Over licht gesproken, zorg dat er voldoende licht is in de woning. Dit kan namelijk de ruimte behoorlijk groter laten lijken, en de kleine woonkamer omtoveren tot een ruime woonkamer. Dus bespaar niet op mooie verlichting. Ben je op zoek naar een unieke manier om je kleine woonkamer te verlichten en die ook nog eens super veel flexibiliteit biedt? Dan is railverlichting de beste keuze.

railverlichting

6. Spot on met spotjes

Wanneer je kiest voor verlichting is het aan te raden niet voor allerlei schemerlampen en hanglampen te gaan in een kleine woonkamer, maar voor tijdloze spotjes te kiezen. Deze kun je verwerken in het plafond dus nemen geen ruimte in. Kies ook gelijk voor dimmers om het licht af te stemmen op de behoefte.  

7. Doe groen in de kleine woonkamer

Vergeet niet planten en bloemen in een kleine woonkamer te plaatsen. Dit is een woonkamer trend die we al langere tijd zien en die ook nog wel even blijft. Groen laat een ruimte letterlijk ademen.  

groen in de kleine woonkamer

8. Combineer meer met speciale meubels

Vaak logées? Dan is het slim om een bank te kopen wat je ook kunt omtoveren tot een bed. Deze zijn tegenwoordig een stuk comfortabeler dan vroeger. Dus investeer in de combi en je zult er jaren plezier van hebben.  

9. Grove vloer

Wanneer je een vloer gaat kiezen voor een kleine woonkamer dan is het slim om te gaan voor een vloer met brede planken. Wanneer je voor een visgraat of ander druk motief gaat, zul je zien dat dit onnodig onrustig maakt.  

10. Niet te veel tierelantijntjes

Net als met meubels geldt voor de kleine woonkamer ook voor accessoires dat je beter voor robuust en weinig kan gaan, dan voor klein en veel. Dus niet overal beeldjes, maar één eye catcher in de woonkamer. Niet iets wat beter staat in de kleine woonkamer van vandaag de dag, ook iets wat helemaal aansluit bij de woonkamer trends anno nu!  

Succes met het inrichten van je kleine woonkamer!