Slimme oplossingen voor duurzaam wonen: wat werkt echt? 

duurzaam wonen

Groen doen, duurzaamheid en het klimaat. Een aantal jaren geleden konden we niet verwachten dat deze thema’s zo’n enorme vlucht zouden nemen zoals ze dat de afgelopen jaren hebben gedaan. Het is een onderwerp geworden waar je letterlijk en figuurlijk niet meer omheen kunt. Van kartonnen rietjes tot hybride auto’s, duurzaamheid is overal. Van klein tot groot en goedkoop tot duur; de innovaties vliegen je om de oren. Ook op het gebied van wonen en interieur is duurzaamheid een mainstream thema geworden. Maar welke zaken maken nu daadwerkelijk het verschil en welke kun je nog wel even laten gaan? Dus daarom ‘slimme oplossingen voor duurzaam wonen: wat werkt echt?’

De basis met zonnepanelen

zonnepanelen

Een goede basis om een duurzaam huis te hebben begint bij de stroomlevering zelf. Wanneer jij kiest voor een manier van stroom opwekken die van zichzelf duurzaam is, dan zal de rest daarop volgen. Zonnepanelen installeren is dan ook nog steeds één van de beste duurzame verbeteringen in je huis. Wanneer je kiest voor zonnepanelen dan kies je voor een duurzame opwekking van al je energie. De subsidies die hier eerst voor aan te vragen waren zijn wel iets minder geworden, maar nog steeds is investeren in zonnepanelen een goed idee. De terugverdientijd is in de meeste situaties nog steeds maar een paar jaar en je bent voor jaren gegarandeerd voorzien van energie, ongeacht wat de marktprijzen en het aanbod doen. 

Isoleren; wat er niet uitgaat hoef het er ook niet in!

woningisolatie

We kunnen qua duurzaamheid wel heel sterk focussen op hoe je duurzaam energie opwekt en anderzijds duurzame apparaten aanschaft, maar wat er niet uitgaat aan energie hoeft er vervolgens ook niet in te komen. Dus wanneer je de focus op isoleren gaat leggen, zul je al snel zien dat je verbruik drastisch daalt. Een hele duurzame innovatie die ook nog eens financieel interessant is. Isoleren is dan ook een maatregel die echt het verschil kan maken. Isoleren is echter wel weer een containerbegrip voor veel verschillende maatregelen. Van een ondervloer wanneer je nieuw laminaat laat leggen tot een extra laag tussen de muren laten plaatsen.  

Denk eens aan een sedumdak!

groen wonen

Heb je naast je zonnepanelen nog wat ruimte over? Dan is een sedumdak het overwegen waard. Een manier van isoleren die énorm duurzaam en groen is. Een sedumdak is een dak dat begroeid is met allemaal verschillende vetplantjes. Deze plantjes zijn makkelijk in het onderhoud, en kunnen prima het regenachtige klimaat van Nederland aan. Het heeft een isolerende werking, maar brengt ook letterlijk extra groen in de omgeving. Ook werkt het geluidswerend en beschermt het je dak tegen invloeden van buiten. Een sedumdak is relatief goedkoop en is een duurzame maatregel die echt werkt.  

Een laatste duurzame maatregel die je kunt nemen, is letten op je koopgedrag wat betreft meubels en interieur. Ga liever voor minder spullen maar wel van goede kwaliteit dan andersom. Let er bij dingen zoals hout bijvoorbeeld op dat het van goede herkomst is, en onderhoud het vervolgens goed. Dit zijn zaken die wellicht niet meteen in je opkomen in het kader van duurzaamheid, maar zijn wel dingen die daadwerkelijk het verschil kunnen maken.  

Succes met duurzaam wonen!