De gezonde slaapkamer; 3 tips!

De gezonde slaapkamer

Een slaapkamer is niet gewoon een kamer in huis, het is de ruimte waar je in totaal misschien wel de meeste tijd van allemaal in doorbrengt. Wanneer je een beetje een gezonde levensstijl erop nahoudt, dan breng je er gemiddeld zo’n acht uur per nacht door. Reken dat maar eens uit op jaarbasis, dat zijn 121 volle dagen per jaar. Een gezonde slaapkamer is dan ook zeer belangrijk, dit kan daadwerkelijk het verschil maken op jouw welzijn en gezondheid. Hoe je een gezonde slaapkamer vorm geeft? Lees snel verder. 

1.    Het comfort in de gezonde slaapkamer

Allereerst het allerbelangrijkste en dat is een fijn bed. Dit is iets wat voor iedereen anders is want zoals je ongetwijfeld weet; ook ieder lichaam is verschillend. Wees dan ook niet te zuinig om daadwerkelijk te investeren in een goed matras. Verdiep je in de verschillende soorten, materialen en maten. Kijk hier echt naar wat je zelf fijn vindt, en kies anders voor twee aparte matrassen wanneer je samen slaapt met een partner. Een goed matras kan je slaap enorm verbeteren, een slecht matras daarentegen kan daadwerkelijk voor blessures zorgen. Van traagschuim tot een veerpocket matras, verdiep je in de mogelijkheden en je zult versteld staan van het verschil. Vergeet naast het matras ook niet de andere zaken zoals de hoofdkussens en lakens. Ook dit kan van grote invloed zijn op je slaapcomfort en dus gezondheid. Vaak mag je hoofdkussens ook een bepaalde periode testen. Maak hier gebruik van en je zult merken wat jij fijn vindt.  

Het comfort in de gezonde slaapkamer

2.    Het klimaat in de gezonde slaapkamer

Voor een gezonde slaapkamer is naast een goed matras ook het slaapklimaat belangrijk. Niet te warm, maar ook zeker niet te koud. De ideale temperatuur is 18 graden, maar dat kan ook per persoon nog wel een beetje verschillen. Kijk wat jij fijn vindt en pas het hierop aan. Maar ga liever voor een iets frissere temperatuur dan te warm. Daarnaast is naast de ideale temperatuur de hoeveelheid zuurstof minstens zo belangrijk. Zorg dat er altijd frisse lucht en voldoende zuurstof binnenkomt. Enerzijds door een raam op een kier te zetten en anderzijds door voldoende groen in je huis te verwerken. Dit komt het binnenklimaat ook behoorlijk ten goede.  

frissere temperatuur in de slaapkamer

3.    Een gezonde omgeving in de slaapkamer

Om lekker in slaap te vallen en echt ook een diepe slaap te bereiken, is het belangrijk dat je rustig in slaap valt. Dit kun je bevorderen door je slaapkamer zo prikkelarm mogelijk te maken. Probeer schermen zoveel mogelijk te mijden en maak de kleuren op de wanden niet te schreeuwend. Zorg voor een rustige en overzichtelijke slaapkamer die in de nacht ook echt goed donker is. Dit bevordert de slaap ontzettend en zorgt ervoor dat je niet alleen aan je benodigde uren slaap komt, maar ook dat de kwaliteit van slaap van een hoog niveau is.

Lees ook: Inspiratie voor jouw nieuwe badkamer

Kortom, investeer in je slaapkamer. Dit is een directe investering in je eigen welzijn en gezondheid. Het geld gaat het meer dan waard zijn en je zult je er op korte termijn direct een stuk fitter en vitaler door voelen.