Zelfstandig je oude dag tegemoet gaan én om hulp vragen als het nodig is: zo doe je dat!

traplift in huis

Als je de zeventig bent gepasseerd, zul je wellicht worstelen met tegenstrijdige gevoelens. Het liefste zou je jezelf blijven redden en ben je onafhankelijk van anderen. Maar toch heb je nu eenmaal wat vaker hulp nodig vanwege de gevolgen van het ouder worden. De dagelijkse handelingen verlopen minder soepel omdat je lichaam misschien niet meer optimaal functioneert, of je merkt in elk geval dat dingen je meer moeite kosten dan vroeger. Hoe ga je hier nu goed mee om en hoe zorg je voor de juiste balans tussen hulp vragen en voor jezelf zorgen? We denken graag met je mee!

Hulpmiddelen om zelfstandig te blijven

Gelukkig zijn er een hoop mooie hulpmiddelen op de markt die het mensen op leeftijd mogelijk maken om zelfstandig hun gang te kunnen gaan. Zo is een rollator of scootmobiel de overweging waard als je slecht ter been bent zodat je met wat extra ondersteuning op pad kunt. Ook in huis zijn er goede oplossingen die jou een hoop fysieke inspanning en moeite kunnen besparen nu dingen je misschien niet meer zo makkelijk afgaan. Toepassingen zoals het op afstand bedienen van bepaalde apparaten en elementen in huis zijn voor veel mensen op leeftijd bijvoorbeeld een goede uitkomst. Door deze toepassingen in huis te laten automatiseren ben je ook minder afhankelijk van je omgeving. 

Veilig de trap op

Ook een traplift kan interessant zijn om te overwegen in het geval van beperkte mobiliteit. Als je steeds meer moeite hebt met traplopen en er tegenop gaat zien, bijvoorbeeld doordat je slecht ter been bent, is een traplift kopen voor jou misschien een perfecte oplossing. Door een traplift te laten installeren in huis bereik je via een rails langs de trap veilig met een zitstoeltje de bovenverdieping. Dit is een goede uitkomst om zelfstandig in je eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen.

Wil je je oriënteren op trapliften en weet je niet waar je moet beginnen? Via de website van Handicare kun je de ene traplift vergelijken met de andere, zodat je een traplift vindt die bij jouw wensen past.

Hulp uit je omgeving inschakelen

Doordat er zoveel handige hulpmiddelen beschikbaar zijn, is het grotendeels mogelijk om vele problemen die bij het ouder worden horen zelfstandig te verhelpen. Echter kan het ook prettig of zelfs noodzakelijk zijn om hulp uit je omgeving in te schakelen. Zeker voor ouderen die kwetsbaar zijn, is het belangrijk niet te lang te wachten met het inschakelen van passende hulp. Hulpverleners, maar ook je familie en naasten, helpen waarschijnlijk graag.

Lees ook: Haal meer zonlicht in je huis met een vlakke lichtkoepel


Maak je je bijvoorbeeld zorgen over lichamelijke klachten, of ben je vaak somber of eenzaam? Dan is het tijd om de huisarts te benaderen. Gaat het huishouden of koken niet meer zelfstandig? Schakel dan de thuiszorg of een maaltijdservice in!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *