6 Tips om wespen uit je tuin te weren

wespen in de tuin

Wespen kunnen tijdens warme zomermaanden een storende factor zijn in je tuin. Het is echter mogelijk om ze op afstand te houden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Hier zijn zes tips om je tuin wespvrij te houden.

1. Voedsel afgedekt houden

Wespen zijn dol op zoetigheid en vlees, dus het is van essentieel belang om voedsel afgedekt te houden tijdens buitenactiviteiten. Gebruik afdekkappen of bewaar voedsel in afgesloten containers tot het moment van consumptie.

Wanneer wespen de geur van voedsel oppikken, worden ze onmiddellijk aangetrokken. Zorg er daarom voor dat picknicktafels en buitenmaaltijden goed georganiseerd zijn, en houd voedselbronnen buiten het bereik van nieuwsgierige wespen.

Voedsel afgedekt houden tegen wespen

2. Fruit snel opruimen

Overrijp of gevallen fruit is een magneet voor wespen. Zorg ervoor dat je fruitbomen regelmatig inspecteert en verwijder gevallen fruit onmiddellijk. Dit minimaliseert de aantrekkingskracht voor wespen in je tuin.

Door fruit snel op te ruimen, voorkom je niet alleen dat wespen worden aangetrokken, maar verminder je ook de kans op andere ongewenste gasten, zoals mieren.

3. Let op je kleding en geuren

Wespen worden aangetrokken door felgekleurde kleding en sterke geuren. Draag neutrale kleuren en vermijd het gebruik van sterk geurende parfums als je buiten bent. Zo minimaliseer je de kans dat wespen je als een bedreiging zien.

Hoewel geuren zoals bloemen en geurige lotions aangenaam kunnen zijn voor mensen, kunnen ze wespen aantrekken. Houd daarom je geurkeuzes subtiel om de kans op wespenaantrekking te verminderen.

geuren zoals bloemen

4. Beheers je gedrag

Wespen kunnen agressief reageren op plotselinge bewegingen en slaan. Vermijd wild zwaaien als er wespen in de buurt zijn, omdat dit hun agressie kan opwekken.

Rustig gedrag is essentieel om wespen niet te provoceren. Als wespen zich niet bedreigd voelen, is de kans op ongewenste confrontaties aanzienlijk kleiner.

5. Gebruik wespenvangers

Wespenvangers zijn handige hulpmiddelen om wespen weg te lokken van gebieden waar je ze niet wilt hebben. Plaats ze op strategische plaatsen in je tuin, vul ze met een zoete vloeistof en leeg ze regelmatig om wespen weg te vangen.

Wespenvangers zijn milieuvriendelijk en diervriendelijk. Ze bieden een effectieve manier om wespen te beheersen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Als vangen niet lukt dan is het verstandig om een professionele wespenbestrijder in te schakelen.

Lees ook: Geniet van de lente met mooie, nieuwe tuinmeubels

6. Plaats ‘afweerplanten’

Bepaalde planten staan bekend om hun vermogen om wespen op afstand te houden. Kruiden zoals munt, basilicum en citroenmelisse hebben geuren waar wespen niet van houden. Plant deze rond zithoeken om wespen op een natuurlijke manier af te schrikken.

Afweerplanten zijn niet alleen nuttig om wespen weg te houden, maar voegen ook een aangename geur toe aan je tuin. Ze dienen als een natuurlijke barrière tegen ongewenste wespenactiviteit.