Hoe werkt het ophogen van een hypotheek?
De mogelijkheden van een hogere hypotheek
Je woont al een tijdje in je huis en hebt plannen voor een verbouwing, of misschien wil je je studieschuld aflossen of een andere grote uitgave doen. Een hypotheek verhogen kan in zulke situaties uitkomst bieden. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je op letten?
Wanneer kun je je hypotheek verhogen?
Het ophogen van je hypotheek is mogelijk als je woning meer waard is dan je huidige hypotheekschuld. Dit verschil wordt ook wel ‘overwaarde’ genoemd. Door de stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren hebben veel huiseigenaren aanzienlijke overwaarde opgebouwd.
Bij een ASR hypotheek en andere hypotheekverstrekkers kun je deze overwaarde benutten door je hypotheek te verhogen. Hierbij zijn er doorgaans twee mogelijkheden: je kunt je bestaande hypotheek verhogen bij je huidige geldverstrekker of je kunt overstappen naar een andere aanbieder.
De stappen bij het verhogen van je hypotheek
Als je besluit je hypotheek te verhogen, begint het proces meestal met een oriënterend gesprek bij je hypotheekverstrekker of een hypotheekadviseur. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden die specifiek voor jouw situatie gelden.
Bij een ASR hypotheek wordt bijvoorbeeld gekeken naar je huidige inkomen, de waarde van je woning en je bestaande hypotheekschuld. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel je maximaal kunt lenen.
Een belangrijke stap in het proces is het laten taxeren van je woning. Een recente taxatie geeft inzicht in de actuele waarde van je huis, wat essentieel is voor het bepalen van de maximale hypotheekverhoging.

Waar moet je op letten?
Bij het verhogen van je hypotheek zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Allereerst moet je inkomen toereikend zijn om de hogere maandlasten te kunnen dragen. Hypotheekverstrekkers hanteren hiervoor strenge normen om te voorkomen dat je in financiële problemen komt.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de hypotheekrente voor het extra bedrag kan afwijken van je huidige rentetarief. Dit hangt af van de rentevaste periode die je kiest en de actuele marktrente.
Ook de fiscale aspecten verdienen aandacht. Sinds 2013 is de hypotheekrenteaftrek alleen nog mogelijk voor nieuwe hypotheken als deze binnen 30 jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost. Dit geldt ook voor een hypotheek verhogen.
Alternatieven voor een hypotheekverhoging
Naast het verhogen van je hypotheek zijn er andere opties om aan extra geld te komen voor bijvoorbeeld een verbouwing. Je kunt denken aan een persoonlijke lening of het gebruik van spaargeld.
Sommige geldverstrekkers, waaronder ASR hypotheek, bieden ook de mogelijkheid van een bouwdepot. Hierbij wordt het geleende bedrag niet direct uitgekeerd, maar in een depot geplaatst waaruit je de kosten van je verbouwing kunt betalen.
Het verhogen van je hypotheek kan een slimme zet zijn als je extra financiële ruimte nodig hebt en voldoende overwaarde in je woning hebt. Het is echter belangrijk om goed te overwegen of de hogere maandlasten passen binnen je budget en of een hypotheekverhoging de beste oplossing is voor jouw situatie.
Laat je altijd goed adviseren door een hypotheekadviseur die je persoonlijke situatie kent en je kan helpen bij het maken van de juiste keuze.
Lees ook: