Besparen op de aankoop van je nieuwe keuken

Besparen op de aankoop van je nieuwe keuken

Het kopen van een geschikte woning is tegenwoordig een hele klus. Zoeken, bekijken, onderhandelen, tekenen en… dan begint het avontuur eigenlijk pas. Want na de aankoop volgt de inrichting ervan. Misschien wil je eerst iets aan het pand verbouwen of zijn de aanwezige faciliteiten verouderd. Bovendien: de keuze van de vorige eigenaar komt wellicht niet overeen met jouw eigen wensen, dus is er volop werk aan de winkel.

Vervangen

Veel is natuurlijk afhankelijk van het type huis je gekocht hebt en met welke intenties je dat deed. Mogelijk is de badkamer van de woning zodanig gedateerd dat het hoog tijd wordt om die te vervangen. Het is echter ook goed denkbaar dat de vorige eigenaar dat al heeft gedaan, juist met de bedoeling om de woning gemakkelijker te kunnen verkopen. Jij hebt er dan immers geen omkijken meer naar. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het vervangen van de badkamer nog even uit te stellen.

Maatwerk

Het aanschaffen van een nieuwe keuken is over het algemeen maatwerk

Bij de keuken ligt dat allemaal iets gecompliceerder. Een keuken is in beginsel een werkplek en die moet goed afgestemd zijn op degene die er werkt. Daarom is het aanschaffen van een keuken over het algemeen maatwerk. De hoogte van het keukenblad moet bijvoorbeeld goed passen bij jouw lichaamslengte, om rugklachten te vermijden. Ook de indeling van de keuken is heel belangrijk, al gelden daar wel wat standaard richtlijnen voor.

Voordeel

Voor een nieuwe keuken ben je een fors bedrag kwijt. De bedragen lopen uiteen van ongeveer 8000 euro voor een budgetkeuken tot tienduizenden euro’s voor een zeer luxe keuken. Vaak valt er wat extra voordeel te behalen door showroomkeukens te gaan bekijken. Dit zijn complete keukenopstellingen die uiteindelijk plaats moeten maken voor nieuwe exemplaren en dan met forse kortingen verkocht worden. Dit kan soms meer dan de helft van de prijs schelen!

Materiaalkeuze

De prijsverschillen tussen keukens worden voornamelijk veroorzaakt door de materiaalkeuze. Het spreekt voor zich dat een keukenblad van graniet een stuk duurder is dan een kunststofblad. Voor een deel zal de keuze samenhangen met jouw persoonlijke voorkeur, maar het prijskaartje speelt ook vaak een rol. Een luxe keuken is vaak voorzien van exclusief ontworpen onderdelen, hetgeen de prijs opdrijft. Ook het type apparatuur in de keuken bepaalt het prijskaartje. Verder hangt natuurlijk veel af van de grootte van de keuken. Hoe groter het geheel, hoe hoger het prijskaartje zal zijn.