De badkamer schoon in zes stappen

een grijze badkamer met een wit bad en een meubel van hout

Nu het voorjaar eraan komt, gaan veel mensen over op een grote schoonmaak. Ook de badkamer mag het niet ontzien. Haal die badkamerreiniger maar tevoorschijn, zo maak je de badkamer schoon in zes stappen!

De WC

De WC maak je schoon door wat bleek in de wc-pot te gieten en dat enkele minuten in te laten trekken. Borstel dit vervolgens een beetje uit met een wc-borstel en spoel door. Neem de wc-pot en -bril af met een doekje dat je vervolgens direct in de was gooit. Neem ook de spoelknop van de wc goed af. Hier zitten doorgaans een hoop bacteriën op.

De douche

De douchecabine maak je schoon met een spray of een sopje met allesreiniger. Het gebruik van een schuurspons is handig, omdat in de douchebak vaak wat aangekoekte zeepresten vast kunnen zitten. Als je heftige kalkaanslag in de douche hebt, kun je dit verwijderen met een schuurspons en wat antikalk.

De badkuip

badkamer met een los bad voor een raam

Als je de gelukkige eigenaar bent van een bad, moet ook de grondig gereinigd worden wanneer je de badkamer schoonmaakt. Ook de badkuip maak je schoon met een sopje met water en allesreiniger en eventueel wat schoonmaakazijn. Laat het sopje een kwartiertje intrekken en veeg het vervolgens schoon met een natte doek. Bij zowel de douchebak als je bad kan het geen kwaad om even de haren uit het putje te halen en om met een mengsel van soda en schoonmaakazijn de nare lucht uit het putje te laten verdwijnen.

De wastafel

Ook de wastafel maak je schoon met een sopje van allesreiniger en water en eventueel pak je kalkaanslag aan met schoonmaakazijn of antikalk. Het kan geen kwaad om eens in de zoveel tijd de zwanenhals onder de wasbak los te schroeven en voorzichtig met een mes de aangekoekte zeepresten los te peuteren. Plaats daar een emmertje of teiltje onder om het lekken op te vangen.

badkamer met een witte waskom op een marmeren blad

Spiegels

Laat je spiegels weer glanzen met een speciale spray voor glas en een glasdoek. Let op: gebruik geen gewone doekjes voor je spiegel, want dan krijg je lelijke strepen.

De vloer

Pak tot slot de vloer aan voor een stralende badkamer. Droog de vloer eerst goed, zodat je effectief met een stofzuiger aan de slag kunt en dweil de vloer vervolgens met een sopje van water en allesreiniger. De meeste mensen hebben een tegelvloer in de badkamer. Het kan geen kwaad om eens in de zoveel tijd de voegen van de tegels wat extra aan te pakken met bijvoorbeeld een oude tandenborstel. Ook zijn de voegen van tegels de ideale plek voor schimmelkolonies om zich uit te breiden, zeker in vochtige omgevingen als de badkamer. Let daar dus goed op!