De juiste bureaustoel kopen: waar moet je op letten?

bureaustoel

Door: Anita van Delft

Nu we steeds vaker (gedeeltelijk) thuis werken, is het belangrijk te investeren in een goede bureaustoel. Of je nu een aparte werkkamer hebt of het moet doen met een geïmproviseerd plekje, er zijn zaken die in orde moeten zijn om rustig en geconcentreerd te kunnen werken. Je hebt een bureau of brede plank nodig voor je laptop of computer, een kast(je) voor het opbergen van je papieren en natuurlijk een fijne bureaustoel.

Behalve dat je werkplek functioneel moet zijn, wil je waarschijnlijk ook wat sfeer aanbrengen. Het is in ieder geval veel lekkerder werken in een omgeving waar je je thuis voelt en die aansluit bij de rest van je interieur.

Een fijne (thuis)werkplek

Ik heb de luxe een aparte werkkamer te hebben en die is zo ingericht dat het één van mijn favoriete plekjes in huis is. Ik heb een mooie houten werktafel, voldoende opbergruimte, een aantal persoonlijke spulletjes en een paar grote planten. De meeste aandacht heb ik echter besteed aan het uitkiezen van een goede bureaustoel. Als je net als ik veel waarde hecht aan de inrichting van je huis, zul je misschien geneigd zijn vooral op het uiterlijk van de bureaustoel te letten. Er bestaan enorm veel verschillende bureaustoelen dus je vindt er altijd wel één die past bij jouw smaak. Maar om je lichaam goed te ondersteunen en allerlei klachten zoals rug-of nekpijn te voorkomen, is het belangrijk je te verdiepen in het comfort en de ergonomie van een bureaustoel voor je hem aanschaft.

Een fijne (thuis)werkplek

Ergonomische bureaustoel

Als je veel tijd achter je bureau doorbrengt, is het verstandig om te zoeken naar een bureaustoel die ergonomisch is ontworpen. Wat is ergonomie eigenlijk? Het is de wetenschappelijke studie naar de mens in de relatie tot zijn omgeving. In het specifieke geval van je werkplek betekent dit dat je bureaustoel zo ontworpen is dat deze je gezondheid, comfort en effectiviteit bevordert. Een stoel dus die zoveel mogelijk verstelbare elementen heeft zodat je die kunt aanpassen aan je eigen behoefte. Denk aan verstelbare zithoogte, zitdiepte, rugleuning, lendesteun en armleuningen.

Lees ook: Duurzaam en slim: ontdek de voordelen van refurbished laptops

Comfort & design

Bedenk dat als je ook klanten ontvangt op de werkplek je bureaustoel een groot deel bepaalt van je professionele uitstraling. Ga je voor een zakelijke, chique of meer creatieve uitstraling? 

Ik vind naast het design van mijn bureaustoel, ook comfort superbelangrijk. Ik koos voor een leren designstoel die er heel stylish uitziet en die ik helemaal heb kunnen aanpassen aan mijn lichaam, waardoor hij heerlijk zit. Dit bevordert echt mijn werkplezier aangezien ik niet word afgeleid door lichamelijke ongemakjes. Maar, hoe comfortabel je bureaustoel ook is, maak er een gewoonte van om geregeld even op te staan, een stukje te lopen of en een beetje te rekken en strekken. Dit bevordert de bloedsomloop wat niet alleen goed is voor lijf en leden maar ook voor je concentratievermogen.

Je begrijpt dus dat een bureaustoel meer is dan alleen maar een stoel. Het is een belangrijk onderdeel van je werkplek. De juiste stoel draagt bij aan je welzijn en productiviteit en geeft je werkplek de juiste uitstraling.