Een woonverzekering afsluiten. Zorg voor je huis en je spullen.

,
woonverzekering (2)

Het afsluiten van een woonverzekering is een hele verstandige investering om je huis en je bezittingen te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden en financiële verliezen. Door je goed te laten informeren bij een verzekeringsagent kun je de juiste keuze maken om alles wat je lief is te beschermen, zodat je na een vervelende situatie niet met lege handen staat, maar weer de mogelijkheid hebt om iets nieuws te kopen of te bouwen.

Woonverzekering

Zodra je een huis koopt of huurt is een van de eerste stappen: gelijk een goede woonverzekering afsluiten. Je voorkomt hiermee dat je in geval van nood voor hoge kosten komt te staan, die torenhoog kunnen oplopen (in geval van waterschade of brand bijvoorbeeld). Met een goede woonverzekering krijg je de kosten van de schade vergoed. Hierdoor kun je weer verder.

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering bevat twee onderdelen:

  • opstalverzekering
  • inboedelverzekering.

Zodra je een huis hebt gekocht heb je een woonverzekering nodig, die dus zowel het huis als de inboedel dekt. Veel hypotheekverstrekkers eisen dat je een woonverzekering afsluit. Bij een huurhuis heb je alleen een inboedelverzekering nodig. Het huis behoort immers aan een ander toe (die hiervoor een opstalverzekering heeft afgesloten).

woonverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt de schade aan de structuur van het huis, inclusief muren, dak, vloeren en vaste inrichting. Het beschermd je tegen schade door bijvoorbeeld brand, waterschade, stormschade, inbraak en vandalisme. Bij een opstalverzekering krijg je de schade vergoed bij schade aan je schuur en/of tuinhuisje. Maar ook bij schade aan je zonnepanelen, warmtepomp en laadpaal. Een goede woonverzekering afsluiten is dus van het grootste belang want het herstellen van schade aan je huis kan flink in de papieren lopen.

*Wij hebben vorig jaar, tijdens een fikse najaarsstorm, een boom op de uitbouw van ons huis gehad. En hoewel het nog veel erger had kunnen aflopen, waren we blij dat het  “slechts” alleen de uitbouw was. De schade die we hadden werd dan ook vergoed vanuit de opstalverzekering.

Wat is een inboedelverzekering?

Bij een inboedelverzekering worden je spullen vergoed die in je huis, in je tuin of in je schuur staan. Hierbij kun je dan denken aan meubels, apparaten, elektronica, woonaccessoires, kleding, beddengoed enz. enz. Maar als je even goed gaat kijken, dan ís dat meestal nogal wat. Wanneer je alleen al de bedragen op telt wat er in je woonkamer of keuken staat of in je schuur… Dan realiseer je je al snel dat het een kleine ramp is wanneer je dat door vervelende omstandigheden kwijt zou zijn… Dat kan bijvoorbeeld door brand, maar ook door diefstal of waterschade zijn.

*Wanneer je ooit een keer een brand hebt meegemaakt in je schuur, dan weet je hóe blij je mag zijn met een goede verzekering… Zo iets komt áltijd onverwachts en ongelegen. Wij hebben dat een paar jaar geleden meegemaakt. Dat was echt een persoonlijke ramp. Maar naast alle hulp van de verzekering hebben we  (bijna) alles vergoed gekregen. In de schuur lagen ook nog wat oude spullen en -gereedschappen. Logisch dus dat dit niet allemaal volledig vergoed kon worden. Voor wat betreft het oudere gereedschap werd hiervoor de dagwaarde gehanteerd. Nadat al het papierwerk was geregeld en het geld was uitgekeerd, konden we beginnen met het bouwen van een nieuwe schuur. Doordat het meeste gereedschap (sommige apparaten nog geen twee jaar oud waren) vergoed werd, konden we weer verder. Dan kost het je weliswaar iedere maand een beetje, maar dat weegt niet op tegen de kosten die je anders na zo’n vervelend voorval had moet maken…

Lees ook: Waarom moet je een goed passende autoverzekering afsluiten?

Het gevaar van onderverzekeren.

Wanneer je een woonverzekering afsluit, let er dan op dat je garantie krijgt tegen onderverzekering. Wanneer je onderverzekerd bent, is de waarde van je inboedel en/of huis hoger dan het bedrag waarvoor je het verzekerd hebt. Dus in geval van nood krijg je een lager bedrag uitgekeerd. Bijvoorbeeld: je verzekerd je inboedel voor 35.000 euro, maar in werkelijkheid zijn je spullen 50.000 euro waard. Je bent dan voor 15.000 euro onderverzekerd en dát geld loop je dus mis. Hierdoor zit je alsnóg met hoge kosten omdat je bepaalde dingen dan zelf moet aanschaffen. Een goede verzekeringsmaatschappij kijkt regelmatig met jou samen of dat de verzekerde bedragen kloppen bij de huidige waarden van zowel huis als inboedel.

Vandaar dat we dan ook iedereen aanraden om een goede en passende woonverzekering af te sluiten. Want je zit eerder in de narigheid dan dat je er weer uit bent!