Een zolder verbouwen, hoe pak je dat aan?

daglicht in huis

Laat ik om te beginnen zeggen, dat het überhaupt altijd een zeer goed idee is, om net te doen alsof je gaat verhuizen. Want met verhuizen, ga je door al je spullen heen, en ga je ook serieus nadenken of je al die spullen wel de moeite waard vindt om te verhuizen. Of dat sommige spullen net zo goed direct naar de prullenbak, de kringloop of het grofvuil kunnen.

Opruimen, opruimen,opruimen

En dit geldt bij het verbouwen van de zolder net zo hard. Want man man man wat een spullen verzamelt een mens op zolder. En waarom? Niemand die het weet. Bij de bezichtiging van een huis, denk je vaak. Wauw! Wat een ruimte is er op zolder, daar kunnen we veel spullen op kwijt. Ja, en daar gaat het eigenlijk al mis, want als al die spullen er staan, is er helemaal niet zoveel ruimte meer over.

De zolder als opslagzolder

Onze zolder heeft een heleboel bestemmingen gehad. In eerste instantie was het vooral een opslagzolder. Alles ging erheen, kerstspullen (die overigens elk jaar meer ruimte in beslag namen), wintersportspullen, oude schoolspullen, (omdat onze ouders ook hun zolder gingen opruimen) en alle spullen waar je even geen bestemming voor wist, maar wel uit de weg moesten van het dagelijks leven.

Verbouwing van de zolder

En toen kwamen er kinderen en langzaam werden mijn werkkamer en waskamer ingeruild voor kinderkamers. En dus verhuisde de werkplek en de was naar zolder. Maar omdat wij nog een vlizotrap naar zolder hadden, moest die vervangen worden. Die vlizotrap werkte al die tijd prima, en dus hadden we ook niet eerder aan een vaste trap gedacht. Dat is niet helemaal waar, in het begin was het budget er niet. En later hadden we geen zin in weer verbouw troep in huis.

Want we wisten ook, dat als we eenmaal een vaste trap naar zolder zouden laten maken, het daar niet bij bleef. Om dat te kunnen realiseren moesten we een vaste kast op de overloop en een stuk van één van de kinderkamers opofferen. En op de zolder zelf, moest dakisolatie worden aangebracht en een grote dakkapel over de gehele achterkant geplaatst.

Ook zat de ketel precies boven het nieuwe trapgat, waardoor ook die verplaatst moest worden. En aangezien die al meer dan 10 jaar oud was, en de loodgieter ons vertelde dat hij een verplaatsing niet zou overleven, moest er ook een nieuwe ketel komen. Dus je begrijpt waarom wij niet zo 1,2,3 zaten te springen om de zolder aan te pakken.

Aannemer voor het verbouwen van de zolder

Na 5 jaar plannen bedenken, offertes opvragen, een geschikte aannemer vinden, waren we er eindelijk uit. We hadden een aannemer gevonden die al bij meerdere huizen in de buurt zo’n zelfde verbouwing had gedaan. En dus ook de mallen had liggen voor het nieuw te maken trapgat. Dat is precies wat we nodig hadden!

Planning voor het verbouwen van de zolder

Er werd een planning gemaakt, dochter 1 ging tijdelijk bij dochter 2 op de kamer logeren. De kast op de overloop werd leeggehaald en niet te vergeten, de hele zolder moest leeg. Dat was toch wel erg fijn om te doen, even goed door je spullen gaan. De loodgieter kwam een nieuwe ketel plaatsen, om de juiste plek. En de oude werd verwijderd.

Afvalcontainer voor het verbouwen van de zolder

Er kwam een afvalcontainer buiten op straat, waar al het bouwafval in verdween. Allereerst werd het nieuwe trapgat gezaagd. Dikke lagen beton moesten de mannen door. Zodra die er zat, werd het oude gat dichtgemaakt. Daarna gingen ze aan de slag met de nieuwe trap, deze bestaat uit een dubbele draai zoals ze dat zo mooi noemen, dus dat was veel teken en zaagwerk.

Dakkapel op zolder

Vervolgens ging het dak open en werd de nieuwe dakkapel geplaatst. Ik blijf me erover verbazen dat dat klusje in één dag gerealiseerd werd. Natuurlijk is het afwerken aan de binnenkant veel meer werk, maar toch, ze zagen wel even een gat in je dak!! De halve straat werd geblokkeerd door die kraan, maar alle buren zijn gelukkig heel erg begripvol.

Toen het grove werk klaar was, kon het afwerken beginnen. Dakisolatie werd aangebracht. Zodat het klimaat beter te doen is op zolder, wat wel een fijne bijkomstigheid is, in zowel winter als hartje zomer.

Een ombouw voor de ketel werd gemaakt, een traphekje bij de nieuwe trap. Ook de onderkant van het oude gat, werd netjes glad gemaakt zodat de stukadoor daar overheen kon stucen. En in de kinderkamer werd een kast, om het stukje trap wat uitsteekt in die kamer, gemaakt. Als laatste kwam de stukadoor om de plafonds op zolder en op de eerste verdieping te stucen.

Lees ook: Zonnepanelen: Wat zijn de voordelen en de nadelen?

Afwerking van de zolder

En toen begon het leukste werk, het verven, behangen en vloeren leggen. Dat hebben we zelf gedaan. Omdat ik iets anders dan anders wilde op zolder, hebben we de plafonds daar niet wit geverfd, maar een hele zachte taupe tint gegeven. De muren kregen een abrikoos kleurige tint, en de achterwand kreeg een behang waar beide tinten in terugkwamen. De kozijnen van de dakkapel werden antraciet, evenals de trap. Als vloer kozen we voor een marmoleumvloer, die een betonlook dessin heeft. Daaroverheen kwam een hoogpolig tapijt. Voor de ramen kwamen rolgordijnen. En ik zou geen interieurstylist zijn als ik niet alle gebruiksvoorwerpen, zoals het wasrek, de wasmanden, de bureauaccessoires, ook in dezelfde drie tinten zou terug laten komen.

Bronnen:
https://www.becam.nl/geld-lenen/leendoel/verbouwing/zolder-verbouwen/
https://www.nibud.nl/tools/risicometer-lenen/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *