Hierdoor krijg je meer of minder hypotheek

man en vrouw geven handfive

Hoeveel je kunt lenen in een hypotheek is vooral afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Leningen kunnen ervoor zorgen dat je maximale hypotheek daalt, maar het verduurzamen van je huis zorgt voor een hogere maximale hypotheek. Wat heeft invloed op je maximale lening op jouw inkomen?

Om jou en om zichzelf te beschermen, letten banken goed op wat ze jou aan hypotheek geven. Niemand heeft er namelijk baat bij dat je een schuld hebt die te hoog is ten opzichte van je inkomen. Toch kan het lenen van €10.000 extra voor jou misschien net het verschil maken tussen wel of niet kunnen kopen. Voor jou is het handig om te weten wat de maximale hypotheek kan beïnvloeden. Wij leggen het je graag uit.

Hoe wordt jouw maximale hypotheek berekend?

De basis wordt gevormd door je inkomen. Vervolgens wordt gekeken welk deel van je inkomen je kunt besteden aan woonlasten. Er wordt bij de maximale hypotheek ook rekening gehouden met de hoogte van je schulden en met bepaalde vaste lasten. Het hebben van een creditcard en het rood kunnen staan op je bankrekening, verlagen bijvoorbeeld je maximale lening. De maximale hypotheek berekenen hoeft niet ingewikkeld te zijn. In een paar klikken bereken je het online helemaal zelf.

Wat is het effect van een studieschuld op je maximale hypotheek?

Tot 2024 werd bij het bepalen van het effect van een studieschuld gerekend met het startbedrag van de schuld. Was je afgestudeerd met een schuld van €25.000, dan was dit het uitgangspunt. Tegenwoordig is het iets soepeler. Nu wordt namelijk het werkelijke maandelijkse bedrag dat je aan DUO betaalt voor je studieschuld, meegerekend. Dat is fijn als je al een deel hebt afgelost. De hoogte van de rente maakt een groot verschil voor het effect. Je kunt zelf berekenen wat voor jou de gevolgen zijn van het hebben van een studieschuld.

Het effect van andere leningen

tekenen van een koopovereenkomst van een woning. Op de voorgrond staat een klein houten huisje.

Behalve de studieschuld staan de meeste leenvormen geregistreerd bij het BKR. Vóór het afsluiten van een hypotheek gaat de geldverstrekker je altijd toetsen bij het BKR. De leningen die je op je naam hebt, gaan geldverstrekkers meerekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op jouw naam. Een lening van een paar duizend euro kan zorgen voor een tienduizend euro lagere hypotheek. Pas dus op met het afsluiten van leningen als je een huis wilt kopen. Onder leningen worden onder andere verstaan:

  • Creditcards op afbetaling
  • Uitgestelde betalingen
  • Private lease van een auto
  • Roodstand op je betaalrekening
  • Een kostbare telefoon die je maandelijks afbetaalt via jouw telefoonbedrijf

Meer hypotheek als alleenstaande

Dit jaar hebben alleenstaanden recht op een hogere maximale hypotheek dan tweeverdieners met hetzelfde inkomen. Sinds 1 januari kunnen alleenstaande starters meer lenen dan in 2023 mogelijk was. De hoogte van het extra leenbedrag is afhankelijk van verschillende factoren. Om extra te kunnen lenen, moet je minimaal een bruto inkomen hebben van €28.000. Lukte het jou als alleenstaande vorig jaar niet om een hypotheek af te sluiten? Overweeg dan om opnieuw een afspraak te maken met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Misschien kan er nu wel meer.

Meer hypotheek voor een duurzame woning

Verborgen besparingen voor je nieuwe thuis

Sinds 1 januari is je maximale hypotheek deels afhankelijk van het energielabel van je nieuwe huis. Hoe beter het label, hoe hoger je hypotheek. Koop je bijvoorbeeld een woning met label A of B, dan kun je € 10.000 meer lenen dan bij een minder duurzaam huis met label E, F of G. Bij het allerbeste label (A++++) is je hypotheek zelfs € 50.000 hoger.

Maar wat als je een niet zuinige woning wilt verduurzamen? Kopers van een huis met een slecht energielabel kunnen tot €20.000 extra lenen voor het verduurzamen van het huis. Dit geld moet wel aantoonbaar gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.