Hou de zon buiten in je nieuwe huis: verschillende opties

Hou de zon buiten in je nieuwe huis

Wanneer je eindelijk een nieuw huis hebt gevonden, wil je deze zo snel mogelijk naar wens inrichten. In sommige ruimtes in je nieuwe huis kan het door de plaatsing van de ramen zijn dat je in de vroege ochtend of avond (of in de zomer soms zelfs midden op de dag) last hebt van de zon. Hou de zon buiten met één van deze vier opties.

Lambrisering

Lambrisering is een populaire optie om de zon buiten te houden, omdat je door de lambrisering een klein beetje open of dicht te draaien, je de hoeveelheid daglicht die de ruimte binnenkomt kunt reguleren. Het grootste voordeel van lambrisering is dus dat het niet licht of donker is, je kunt er ook een beetje tussenin gaan zitten. Lambrisering is te krijgen in verschillende formaten en stijlen. Voor ieder interieur wel wat wils dus.

Lees ook: De beste zonwering voor jouw woning

Rolluiken

Ook rolluiken zijn een populaire optie om de zon buiten te houden. Het nadeel aan rolluiken is dat het hier wel óf licht, of donker is. Je kunt niet net als bij lambrisering kiezen voor een tussenweg. Tegelijkertijd zijn rolluiken wel de beste manier om de zon buiten te houden en om een ruimte te verduisteren. Als je moeite hebt met slapen omdat het in de ochtend vroeg licht is en in de avond laat donker, kun je letterlijk elke lichtstraal elimineren met goede rolluiken voor het raam. Vind je een verduisterend rolluik maar ongezellig? Tegenwoordig kun je ook veel rolluiken kopen die wel een beetje licht doorlaten. De kamer wordt dan niet donker, maar je hebt in ieder geval geen last van felle zon.

Rolluiken

Een zonnescherm

Een zonnescherm aan de buitenkant van je huis is ideaal om de zon buiten te houden en ziet er ook nog eens lekker zomers uit. Idealiter ga je voor een zonnescherm dat je met een afstandsbediening kunt laten zakken, zodat je niet naar buiten hoeft te lopen. Als je een zonnescherm hebt hangen op de benedenverdieping: plaats je terras in de tuin eens tactisch, zodat je niet alleen binnen, maar ook buiten beschut kunt zitten.

Lees ook: Kies in 4 stappen de beste loungebank

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen

Tot slot zijn verduisterende gordijnen ook een goede optie om de zon buiten te houden. Kies voor dikke gordijnen van bijvoorbeeld velours. Het voordeel van gordijnen is dat het knus oogt en naast de zon in de winter ook de kou buiten kan houden. Dikke gordijnen hebben namelijk ook een isolerende werking. Echter, het ziet er natuurlijk niet heel gezellig uit om in de zomer op klaarlichte dag de gordijnen dicht te doen. Voor alleen de felle zon volstaan gewone gordijnen meestal ook. Let op: sommige materialen kunnen wel verkleuren als de zon er te lang op schijnt.