Je ziet hem niet, maar hij is er wel: de inbouw koelkast

de inbouw koelkast

De een houdt van een Amerikaanse koelkast die lekker opvallend staat te wezen in de keuken of zelfs in de woonkamer. De ander houdt juist van een strak aanzicht en werkt keukenapparatuur het liefste zoveel mogelijk weg in een mooie kastenwand. Feit is, dat vooral koelkasten vaak worden ingebouwd (ofwel geïntegreerd), omdat ze dan geen extra vloerruimte in beslag nemen en misschien ook omdat je ze dan nóg minder hoort. Je kunt in elk geval kiezen uit enorm veel soorten inbouw koelkasten in verschillende afmetingen en met gevarieerde indelingen. Als je wilt weten welke inbouw koelkast voor jou het meest geschikt is, lees dan vooral even verder.

Koelkast met ingebouwde voordelen

Met een inbouw koelkast haal je een aantal interessante voordelen in huis. Zoals gezegd bespaar je er keukenruimte mee en de koelkast gaat mooi op in het design van je keuken. Daarnaast kun je de indeling van je koelkast vaak flexibel aanpassen met behulp van verstelbare laden, planken, deurvakken, glazen legplateaus of een flessenrek.

Sommige merken en modellen zijn zelfs voorzien van een snelkoel- of snelvriesfunctie, waarmee je verse producten sneller op de juiste temperatuur krijgt. Ook zijn er uitvoeringen met een speciale vershoudzone plus temperatuurregeling om je verse etenswaren in te bewaren. Verse groenten en fruit bijvoorbeeld. Of vlees en vis, waarvoor dan weer een aparte O0-zone is gereserveerd.

Koelkast met ingebouwde voordelen

Welk model past bij jou?

Uiteraard is de beschikbare ruimte in je keukenwand bepalend voor de grootte van je inbouw koelkast. Meet de inbouwnis dus eerst zorgvuldig op, zodat je zeker weet dat jouw favoriete inbouw koelkast ook gaat passen. Er zijn al lage modellen van 88 cm hoog, maar ook manshoge modellen. Wat dat betreft valt er genoeg te kiezen. Een ander belangrijk criterium is hoe zuinig en stil je inbouw koelkast is. Ook hierin is veel keuze qua energieklasse en geluidsniveau. En dan nog iets: welk type koelkast wil je eigenlijk inbouwen? Wil je bijvoorbeeld een geïntegreerd vriesvak of helemaal geen vriesvak? Wil je alles achter één enkele deur wegwerken of wil je twee deuren, één voor het koelgedeelte en één voor het vriesgedeelte? Het kan allemaal.

Lees ook: Een open keukenconcept creëren: inspiratie en advies

Ten slotte heb je nog de keuze uit twee montagesystemen: de sleepdeur of de deur-op-deur montage. Bij de sleepdeur glijden de koelkastdeur en het kastfrontje ingenieus langs elkaar, terwijl in het andere geval het frontje direct en vast op de koelkastdeur wordt gemonteerd. Het ene systeem is niet beter dan het andere, jouw persoonlijke voorkeur geeft gewoon de doorslag.