Klimmen, klimmen, klimmen!

Daisy Catfluencer

Wat kan ik genieten als ik een dagje vrij ben en helemaal niets hoef. Zo’n luie dag waarop ik mijn volledige aandacht aan de katten kan schenken. Zeker op zaterdag, of hoe we het bij ons thuis ook wel noemen, ‘caturday’. Op caturday neem ik alle tijd om lekker met ze te spelen, te knuffelen, te borstelen, met ze te babbelen (mèk, mèk…) en ze uitgebreid te bestuderen als ze op, of om de krabpaal spelen.

Yikes een teek

Tijdens de afgelopen zaterdagse kroelsessie stuitte ik op een teek die zich had vastgezogen aan mijn jongste kat, Rebel. Yikes! Gelukkig hebben we die vakkundig met een tekenpen kunnen verwijderen en het wondje ontsmet met jodium. Daarna, hup, linea recta naar het dierenziekenhuis voor een pipetje tegen teken en meteen ook tegen vlooien en wormen. Ohja, en een extra zakje kattensnoepjes, voor de schrik.

Rebel moest even binnenblijven totdat ik ze beide had behandeld met het anti-tekenmiddel. Nou, één en al gejengel, gejammer en gesmeek om alstjeblìììeeeft naar buiten te mogen, kan ik je vertellen. “Neehee…. Rebel, nog even geduld”, klonk het om de haverklap vanaf de bank. Het spul moet immers even goed opdrogen om er zeker van te zijn dat het zijn werk goed doet. Maar maak dat de kat maar eens wijs.

Het liefst zou ik al deze irritante bijkomstigheden en potentiële gevaren gewoon voorkomen. Maar ga je ze hun plezier ontnemen door ze altijd binnen te houden? Om één enkele enge teek? Nee zeg. Natuurlijk niet. Naar buiten gaan is Rebels lust en leven en ook Ginger wil graag zijn dagelijkse luchtje scheppen.

Toen het spul eindelijk was ingetrokken kon ik ze met een gerust hart weer naar buiten laten, zonder me zorgen te hoeven maken over die nasty bloedzuigers. Nu hebben wij eigenlijk geen struiken of bomen in de tuin, waar de ‘creepy crawlers’ zich schuilhouden om zich aan een volgend slachtoffer te buiten te gaan.

kat daisy

Lekker ravotten met andere katten, toch…??

Maar Rebel is nogal avontuurlijk ingesteld en maakt iedere dag zijn rondje door de wijk. Behalve als het regent. Want blèh, een natte vacht, dat haat hij. Daarnaast is het zòòò veel werk om die kleddernatte bontjas weer droog te likken. Maar bij goede weersomstandigheden trekt hij er vrolijk op uit. Dan gaat hij ravotten met andere katten, vogels spotten, lekker zonnebaden en…. Tja, wat zou hij eigenlijk nog meer buiten doen?

Ik vraag me wel eens af of hij ook in bomen klimt. Want klimmers, dat zijn katten van nature. Hoe hoger, hoe beter. Nu heeft iedereen wel eens een beeld gezien van een kat, hoog in een boom die door de brandweer uit zijn benarde positie moest worden bevrijd, omdat ‘ie niet meer terug naar beneden durfde. Daarom laat ik ze nooit naar buiten als ik niet thuis ben of naar bed ga. Om die reden hebben we ook geen kattenluik. Ik zou ten eerste geen oog dicht doen en ten tweede moet ik er niet aan denken dat er iets naars gebeurt als ik niet thuis, of diep in slaap ben. Aan het eind van de avond is het binnenkomen geblazen. Trouwens, ik heb geluk. Rebel heeft inmiddels een aardige biologische klok ontwikkeld, hij is vrijwel altijd op tijd binnen voor het avonddiner. Wel zo fijn voor mijn nachtrust.

Volg Daisy en haar katten op Instagram

Welke features heeft een goede krabpaal?

Om ook tijdens de regenachtige dagen of onze afwezigheid in hun klimbehoeften te kunnen voorzien hebben we ook binnenshuis genoeg faciliteiten. Die Zwisterse zakmessen zitten immers niet voor niets verscholen achter die schattige voetkussentjes. Rebel en Ginger doen zelf hun dagelijkse manicure. En wij leveren de krab- en klimgelegenheid die tevens dienst doet als ‘secret hide-out’ en speelgoedopslag. Wij zijn niet zeer groot behuisd. Dus het liefst gaan we voor een alles-in-één model krabpaal. Klimmen, krabben, spelen en slapen. Eén kleine paal waar niet in kan worden geklommen is in mijn opinie niet voldoende om al hun instincten op te kunnen botvieren. We bezitten meerdere exemplaren, op iedere verdieping van het huis één. De afgelopen jaren hebben we al een aantal exemplaren versleten. Om erachter te komen aan welke criteria een goede krabpaal moet voldoen vroeg ik het mijn ‘testpanel’. Zij zijn inmiddels wel expert op dit gebied.

kat daisy tuin

Testing, testing, one, two…

Het testpanel, mijn twee rode katers welteverstaan, hebben een aantal eisen aan hun ideale krabpaal. Omdat ze twee verschillende karakters hebben zijn ook hun wensen niet gelijk aan elkaar. Ze hebben allebei heel andere liefhebberijen en behoeften.

Rebel: kater, 6 jaar oud, sportief aangelegd, met een klein zwembandje. Heeft ernstig last van ochtendhumeur. Rauwdouwer en voor de duvel niet bang.

Hobby’s: geborsteld worden op zijn kop, buitenspelen en zijn vacht wassen.

Ginger: kater, senior van bijna 13, vrolijke floeperd en een echte softie. Tikkeltje mensenschuw maar zeer beleefd, een echte gentleman kun je wel zeggen.

Hobby’s: kroelen met catnipknuffels, spulletjes van kastjes schuiven en regendruppels van tuinmeubilair likken.

Omdat Ginger een seniorkat is, kan hij al wat strammere spieren krijgen. En dat zie je ook wel, hij klimt alleen wanneer het ècht noodzakelijk is. Bijvoorbeeld, op de eerste warme lenteavond wil hij nog wel eens via de schutting de tuin verlaten. Och die lentekriebels hè? Zelfs bij een je-weet-wel-kater blijft er altijd nog een vleugje instinct hangen. Wanneer meneer  stromend water uit de kraan wil drinken til ik hem even het fonteintje in. Hij kan het ook wel zelf hoor, dus misschien is het gewoon gemakzucht. Maar je weet het dus niet.

Ginger gebruikt een krabpaal eigenlijk maar voor twee dingen. Voor hem hebben we dan ook een extra krabpaal, een klein modelletje op de slaapetage. Dat is voor Ginger meer dan genoeg. Buiten een sporadische paaldansact, waarbij hij rondom de paal zijn staart achterna jaagt, gebruikt hij hem praktisch alleen voor het dagelijks scherpen van zijn nagels. De grote krabpaal beneden gebruikt hij om zijn favoriete speeltjes in op te bergen. In een leuke mand onder de loopplank van de krabpaal liggen zijn catnip-unicorn en catnip-zeepaardje netjes opgeborgen. Handige plek, om al je liefste schatten te bewaren.

Lees ook: Luxefrustraties🐈 van een catmom😸🐾

Indoorklimmen voor een optimale spierbundels

Als ik de anatomie van Rebel bestudeer zie ik, naast een beetje overgewicht, ook sterk ontwikkelde schouder- en achterpootspieren. Die heeft Rebel onder andere òòk opgedaan bij het beklimmen van de schutting. Het is namelijk de enige manier om de tuin in- of uit te komen als de buurhond los in haar tuin loopt. Ze kan dan wel een chihuahua zijn, die luistert naar de naam Dushi… Rebel is bijna twee keer zo groot en kan haar makkelijk met één poot de mond snoeren. Dushi maakt alleen een enorme partij herrie voor zo’n klein opdondertje, niet te doen. Een omweg via de schutting dan maar.

Om die spierbundels optimaal sterk te houden is een stukje indoorklimmen nooit weg. Bovendien is het de hoogste spot van het huis, inclusief een hol met een superzacht kussen om lekker in weg te doezelen of stiekem Ginger te bespioneren. Soms als hij ‘the zoomies’ heeft (voor degenen die dit fenomeen niet kennen, het is dat moment waarop je kat als een gek rondjes door het huis gaat rennen) neemt hij een enorme aanloop om keihard de krabpaal in te vliegen. Dan van het hoogste plateau een duik naar beneden, racend richting bank en weer terug. Dat alles onder een luid ‘ge-prrrrrtttt!’.

Ginger

Volg Daisy en haar katten op Instagram

Je raadt het al, een stevige paal is wel een must. Dikke stammen, stevige basis. Dat hebben we met onze meer dan 6 kilo wegende kater wel nodig. Check deze modellen krabpalen eens die door onze proefkonijnen zijn goedgekeurd. (Konijnen, pff laat het ze maar niet horen.)

Ga je een huis kopen?
Lees dan: Huis kopen of eerst verkopen? Wat is wijsheid?

Een gemiddelde caturday is best wel intensief. Wie denk je, is degene die steeds de deur open en dicht mag doen? Die de borstel hanteert? De lift naar het fonteintje verzorgt? Met de speelgoedgoudvis aan een touwtje als een malle door het huis rent? Halve operaties uitvoert om bloedzuigende insecten te verwijderen? Die kroelsessies verzorgt, hele conversaties met ze voert en… vul maar in. Juist. Goed geraden. Het personeel. Want een kat heeft geen baas maar personeel zeggen ze altijd. En daar is niets minder van waar. Caturday is gewoon hard werken voor een catmom.