Huis kopen of eerst verkopen? Wat is wijsheid?

Huis kopen of eerst verkopen

Wanneer je zin hebt in een nieuw huis -of hier gewoon keihard aan toe bent omdat je gezinssamenstelling is gewijzigd- dan kan al snel de vraag ontstaan ‘Wat is slim, eerst een nieuw huis kopen of eerst verkopen?’ Het antwoord op deze simpele vraag is minder eenvoudig. Er spelen vele verschillende aspecten bij het beantwoorden van deze vraag. Heel persoonlijke aspecten, en ook zaken die in de huizenmarkt van dat moment relevant zijn. Om je enigszins op weg te helpen met deze vraag hebben we hier wat zaken op een rij gezet.

De woningmarkt

Allereerst zoomen we kort in op de woningmarkt van vandaag de dag. Al enkele jaren is deze oververhit en dat lijkt ook nog wel even zo te blijven. Dat komt in het kort erop neer dat het eenvoudig is een huis te verkopen, maar het kopen van een huis (en het afsluiten van een bijbehorende hypotheek) kan een hele klus kan zijn. Er wordt nog steeds fanatiek overboden en ook voordat huizen op de markt komen zijn ze soms al verkocht. Met deze constatering is er al een eerste antwoord op de vraag en dat is eigenlijk; je huis verkopen is niet heel lastig.

De woningmarkt

De regio

Bovenstaande is wel gebaseerd op een landelijk gemiddelde, het verschilt namelijk nog wel per regio. Kijk dus voordat je je op de huizenmarkt gaat begeven wat de stand van zaken is in de regio waar jij verkoopt, maar ook waar jij je huis wilt kopen. Verhuis je van de randstad naar het oosten van het land? Dan is de kans groot dat je je huis binnen een paar dagen tegen een flink bedrag kwijt bent, iets nieuws kopen kan dan eenvoudiger gaan. Het voordeel van eerst verkopen is ook dat je exact weet wat je budget is. Want naast dat je een hypotheekadviseur kan benaderen, speelt de eventuele overwaarde die je ontvangt bij verkoop natuurlijk ook een rol.

Interessant over de woningmarkt vind je hier:
Woningmarkt Nederland. Cijfers en Trends

Huis kopen of verkopen?

Huis kopen of verkopen

Wanneer we dus kijken naar de markt van vandaag de dag dan is over het algemeen te concluderen dat eerst kopen slimmer is dan eerst verkopen. Het ligt natuurlijk wel sterk aan de regio en het soort woning wat je wilt kopen. Eerst verkopen heeft daarentegen wel als voordeel dat je weet wat je budget is, maar met het advies van een goede makelaar of taxateur is hier ook goed inzicht in te verkrijgen. Deze kan vaak al een aardige inschatting maken wat een eventuele koper bereid is te gaan betalen, en zo ook wat je toekomstige hypotheek zou kunnen worden.

Lees ook: Waarom een oprit essentieel is in je zoektocht naar een nieuwe woning

Kortom, wanneer we kijken naar de oververhitte markt dan is eerst kopen aan te raden. Vind je het echter een te grote gok om eventueel een tijdje met dubbele lasten te zitten dan is eerst je huis verkopen ook een optie. Dan weet je exact wat je budget is. Het kan dan wel weer zo zijn dat je een tijdje geen woning hebt, doordat je nog niet iets nieuws hebt gekocht of doordat je nog even moet wachten voordat je de nieuwe woning kan betrekken. Kijk daarom vooraf of er eventueel een plan B is in de vorm van een vakantiewoning waar je tijdelijk kunt wonen. Want een dikke som geld vangen bij verkoop is fijn, maar tijdelijk dakloos zijn is toch wel iets minder fijn.