Een huisontruiming: zelf doen of laten doen?

huisontruiming

Moet er een woning leeggeruimd worden, bijvoorbeeld van een overleden ouder of ander familielid? Dan kun je dat zelf doen, maar je kunt er ook een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen. Professionele woningontruiming kan zo zijn voordelen hebben, maar niet iedereen vindt het prettig om deze (vaak vrij persoonlijke) klus uit handen te geven. Juist daarom is het fijn om te weten hoe zo’n woningontruimer eigenlijk te werk gaat, en dat er veel meer discretie en creativiteit bij komt kijken dan je zou denken.

Hoe werkt een woningontruimer?

Er zijn veel verschillende woningontruimers, die uiteraard allemaal hun eigen werkwijze hebben. Neem bijvoorbeeld Magron Woningontruiming, een professionele partij die van A tot Z helpt bij het ontruimen van elk type woning. Je kunt ze bijvoorbeeld inschakelen voor het leegruimen van de woning van een ouder wanneer deze naar een bejaardenhuis verhuist, maar ook voor wanneer een ouder of ander familielid is overleden.

Allereerst worden in overleg de meubels en spullen uit de woning gehaald die je wilt houden of verkopen. Ze kunnen ze zelfs naar een nieuwe locatie brengen! Alle inboedel die achterblijft, zal worden geruimd.

Wat gebeurt er met de meubels en spullen?

Een huisontruiming gebeurt altijd op respectvolle wijze. Dat wil zeggen dat er zonder onnodige rumoer en met uiterste discretie wordt geruimd. Meubels, kleding en andere spullen die nog bruikbaar zijn, worden zoveel mogelijk geschonken aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Denk aan studenten of instanties die mensen in noodsituaties helpen. Ook aan kringloopwinkels kan worden gedoneerd, waardoor spullen tevens een tweede leven krijgen.

Dit betekent dat vaak slechts een klein deel van de meubels en/of spullen daadwerkelijk weggegooid hoeft te worden. En dat zonder dat je alles zelf uit hoeft te zoeken en naar de betreffende instanties hoeft te brengen. Een prettig idee voor velen!

Een huisontruiming gebeurt altijd op respectvolle wijze

De voordelen van professionele woningontruiming

Veel mensen onderschatten de hoeveelheid werk die komt kijken bij het leeghalen van een woning. Het verkopen, verhuizen of uit elkaar halen van meubels kost veel energie, wat vaak bovenop het feit komt dat de klus veel emoties losmaakt. Waar lades, kasten en dozen geopend worden, komen herinneringen naar boven. Herinneringen die de klus niet alleen vertragen, maar ook voor verdriet kunnen zorgen. En dat in een periode van rouw.

Door een woningontruimer in te schakelen wordt je niet onnodig geconfronteerd met alle spullen die ooit aan je dierbare behoorden, waardoor je je makkelijker kunt focussen op het rouwproces.

Klaarmaken voor verhuur of verkoop als aanvullende dienst

Veel woningontruimers, zoals Magron, verzorgen niet alleen de ontruiming, maar kunnen de woning tevens volledig schoonmaken en klaarmaken voor de verkoop of verhuur. Er wordt daarbij rekening gehouden met eventuele eisen vanuit de verhuurder, waardoor de oplevering geen problemen zal opleveren. Zelfs vloerbedekking en raamdecoratie kan worden verwijderd, gaten in de muur worden gedicht en de vloer wordt bezemschoon opgeleverd.

Conclusie

Zelf een woning ontruimen heeft in feite twee voordelen: het is goedkoper en niemand raakt de spullen van je dierbare aan. Als dat het enige is waar je je zorgen om maakt kun je echter zeker vertrouwen op een professionele ontruimer. Deze is namelijk wel wat gewend en gaat zeer discreet om met zowel de spullen als het verhaal erachter. Bovendien kun je vóór de ontruiming natuurlijk zelf al bepaalde spullen uit de woning verwijderen.

Al met al is een woningontruiming een klus die je niet moet onderschatten, waar in de meeste gevallen de hulp van een ervaren professional zeker gewenst is. En dat hoeft heus niet zoveel te kosten als je denkt!