Op welke dingen moet je letten bij het kopen van een huis met tuin?

twee kinderen zitten in de tuin

Het kopen van een huis met tuin is natuurlijk heel erg leuk, en misschien ook een beetje spannend. Er zijn namelijk een aantal overwegingen die je mee wil nemen voordat je een huis met tuin koopt of gaat huren. De tuin zelf, en alles eromheen kan namelijk heel erg meespelen in de beslissing om voor het huis te gaan. Je wil niet achteraf spijt hebben door niet goed onderzoek te hebben gedaan naar de staat van de tuin. In deze blog beschrijven we een aantal punten waar je op moet letten bij het kopen van een huis met tuin.

Het hekwerk; een functionele en fysieke afweging

Een eerste aspect waar je naar moet kijken bij het eventueel aanschaffen van een huis met tuin is het hekwerk. Zo kan het hekwerk tuin nogal veel verschil maken in de prijs en de algehele staat van dingen rondom het huis. Controleer daarom goed wat voor hekwerk het is. Kijk bijvoorbeeld naar het materiaal, is het van goede kwaliteit en duurzaam? Is het hekwerk in goede staat of vergt het juist veel reparatie? Dit zouden dan weer bijkomende kosten zijn. Dit geldt ook als er nog helemaal geen erfafscheiding is. Kijk ook of je de stijl van het hekwerk mooi vindt, of dat je het al sowieso wil gaan vervangen. Hierbij is het ook belangrijk om privacy en veiligheid in acht te nemen. Zo moet je jezelf nagaan of het hekwerk voor voldoende veiligheid zorgt en of het genoeg voor genoeg privacy zorgt als het gaat om jouw behoeften.

hekwerk met Hedera

Kijk naar de indeling en de lay-out van de tuin

Bij het bezoeken van een huis met tuin voor eventuele aankoop is het belangrijk om te kijken naar de indeling van de tuin. Zo kunnen mensen met een heel andere smaak natuurlijk een tuin heel anders indelen, maar je moet wel het gevoel hebben dat er genoeg ruimte is voor jouw wensen. Bedenk bijvoorbeeld of de indeling werkt als het gaat om het hebben van een terras of gazon. Staat de tuin op het zuiden, en wanneer schijnt de zon er het meest?

Tip voor de kattenliefhebber: Klimmen, klimmen, klimmen!

Misschien denk je hier niet meteen aan als je een tuin en de buitenkant van een huis gaat bekijken. Maar het is zeker slim om hierop te letten als je in de tuin rondkijkt. Zo zitten sommige mensen graag altijd in de zon en andere niet. Het kan zijn dat de tuin helemaal geen zon krijgt, of dat de zon juist de hele dag op de tuin en het huis staat. Dit zijn overwegingen om in acht te nemen. Een fijne tuin is voor velen namelijk een plek om lekker tot rust te komen en te genieten.

Let op de bestrating

Hoe ziet de bestrating eruit? Welke soort tegels heb je op je terras en moeten die misschien vervangen worden? Het kan ook zijn dat er helemaal geen tegels of klinkers in je tuin liggen. Als dat zo is, en je hebt een redelijk grote tuin, dan moet je wel bedenken dat dit extra kosten met zich mee kan brengen.

bestrating in de tuin

De kwaliteit van de planten en begroeiing

Sommige tuinen van huizen hebben ontzettend veel planten, bloemen en soms zelfs bomen staan. Dit kan super mooi zijn, maar als al het groen stiekem een beetje dood is, zul je er vooral heel veel onderhoud aan ondervinden. Daarom moet je goed kijken of er vervelende struiken zijn die bij het huis staan. Zoals een snelgroeiende, en soms, ongewenste klimop die tegen het huis op groeit. Dit kost veel werk om bij te houden. En wat voor planten zie je allemaal? Het is ook belangrijk om te letten op hoeveel onkruid er staat en vooral welk soort. Zie je bijvoorbeeld paardenstaart tussen de tegels groeien of veel zevenblad in de border? Dan moet je weten dat deze onkruiden erg hardnekkig zijn en zich door de hele tuin kunnen verspreiden. Het wordt nog een flinke uitdaging om daarvan af te komen. Een gezonde tuin is heel fijn bij de aankoop van het huis omdat het veel werk scheelt. Vooral wanneer je geen hele groene vingers hebt is het fijn om niet nog de hele boel overhoop te hoeven halen.