Onderhoudsvriendelijke tuin voor je nieuwe woning: handige tips

een mooie tuin ontwerpen

Bij het creëren van een tuin is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud. Een onderhoudsvriendelijke tuin kan je veel tijd en moeite besparen, terwijl je toch geniet van een groene en gezellige buitenruimte. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan het onderstaande artikel met handige tips door.

Tip 1. Maak slim gebruik van plantenbakken

Een van de eenvoudigste manieren om het onderhoud van je tuin te verminderen, is door gebruik te maken van plantenbakken. Planten in bakken zijn gemakkelijker te onderhoud dan planten die in de volle grond staan. Bovendien kun je spelen met verschillende hoogtes, posities en stijlen. Zo ontstaat er meer dynamiek in je tuinontwerp zonder dat je grote aanpassingen hoeft te doen. Op Plesanto.nl vind je een ruim assortiment aan plantenbakken en bloempotten voor iedere tuinstijl. Ga jij voor een stoere betonlook of voor een strakke plantenbak van kunststof?

Tip 2. Kies voor vaste planten

Vaste planten zijn een slimme keuze voor een onderhoudsvriendelijk tuin, omdat ze jaar na jaar terugkeren. Kies voor inheemse vaste planten die goed groeien in het desbetreffende bodemtype. Houd ook rekening met de hoeveelheid zonlicht op verschillende plekken in je tuin. Als je de juiste plant uitkiest voor het plekje, heeft het maar weinig extra aandacht nodig.

altijd groen en bloemen in de tuin

Tip 3. Beperk onkruid met bodembedekkers

Bodembedekkers zijn planten die zich snel verspreiden over de bodem van je tuin, waardoor er weinig ruimte overblijft voor onkruidgroei. Maak gebruik van kruipend zenegroen of sedumplanten om onkruid te onderdrukken en tegelijkertijd de borders te verfraaien met meer groen.

Tip 4. Overweeg kunstgras

Als je graag een gazon wilt maar geen zin hebt in het onderhoud, overweeg dan kunstgras als alternatief. Kunstgras ziet er tegenwoordig erg realistisch uit en blijft het hele jaar door mooi groen. Toch hoef je het geen water te geven, niet te maaien en niet te bemesten. Dat scheelt een hoop tijd!

Tip 5. Gebruik duurzame materialen

Kies bij de aanleg van je nieuwe tuin voornamelijk voor duurzame materialen. Denk aan composiet, kunststof en aluminium. Deze materialen zijn gemakkelijk schoon te maken, hebben weinig onderhoud nodig en gaan erg lang mee.

Tip 6. Automatiseer het irrigatiesysteem

Een geautomatiseerd irrigatiesysteem kan veel tijd en moeite besparen bij het bewateren van je tuin. Installeer een druppelsysteem dat is aangesloten op een timer of op vochtsensoren. Zo krijgen de planten automatisch de juiste hoeveelheid water zonder dat je hier zelf moeite voor hoeft te doen.