Optimaal genieten van een kleine tuin met deze 5 tips

Kleine tuin

Investeren in een mooie, sfeervolle tuin is altijd aan te raden. Ook wanneer je over een kleine tuin beschikt, kun je met een paar simpele tips meer sfeer en groen brengen in je buitenruimte. Natuur om je heen is altijd goed; uit onderzoek blijkt dat de natuur enorm goed is voor je gezondheid.

Daarbij verkoopt een huis met een mooie tuin sneller. Des te meer reden dus om te investeren in een fijne tuin waar je lekker van kunt genieten. Hoe je dat doet? In dit artikel geven we je een paar handige tips en tricks waar je meteen mee aan de slag kunt gaan.

1. Comfortabel in de tuin met een terrasscherm tegen de zon

Als eerst is het belangrijk om een gezellig zitje in de tuin te maken waar je kunt relaxen, een hapje kunt eten of met een boekje in een comfortabele stoel kunt liggen. Dat is zeker een aanrader, ook voor een kleine tuin. Let er echter wel op dat je waar je ook maar zit óók schaduw kunt maken. Het wordt namelijk alsmaar warmer in Nederland waardoor een beetje schaduw meer dan welkom is.

Schaduw maken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een parasol of een zonnescherm. In een kleine tuin neemt een parasol al gauw te veel ruimte in. Met een zonnescherm of terrasscherm hoef je geen ruimte in te leveren. Deze zijn elektrisch oprolbaar en ‘verdwijnen’ dus in een opslag aan de muur. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Kunstgras in de tuin

2. Houd het simpel en minimalistisch voor meer sfeer

Misschien ben je geneigd om je kleine tuin al gauw vol te stoppen met allerlei leuke meubels, planten en accessoires. Dat kun je natuurlijk doen, maar daarmee merk je al gauw dat je toch al kleine tuin er nog kleiner uit gaat zien. Daarom is dé tip voor een kleine tuin: houd het geheel simpel en misschien zelfs wat minimalistisch.

Op die manier ziet je tuintje er namelijk al gauw (optisch gezien) een stuk groter uit! Laat de vele spullen dus achterwege en kies het liefst alleen voor de spullen en meubels die je echt nodig hebt. Daarmee creëer je veel meer sfeer dan wanneer er veel spullen staan. Zorg er ook voor dat je de boel netjes houdt; dat scheelt ook al veel.

3. Ga voor lichte en natuurlijke kleuren in je tuin

Wanneer je je tuinmeubels uitkiest, is het aan te raden om naar de kleuren ervan te kijken. Wat veel mensen niet weten, is dat zelfs de kleur iets kan bijdragen aan hoe groot en sfeervol je tuin lijkt. Voor een kleine tuin is het aan te raden om te gaan voor tuinmeubels en accessoires in lichte en natuurlijke tinten. Denk aan lichte tuintegels, stoelen en meer in je tuin.

Dit soort kleuren passen niet alleen heel goed bij het groen van de planten en bloemen, maar ook bij het groter lijken van de tuin. Trek je de natuurlijke tinten namelijk door tot achter in de tuin, dan zul je zien dat je tuin optisch gezien groter lijkt. Daarbij zijn lichte natuurlijke tinten sowieso een aanrader, omdat ze erg veel sfeer brengen. Kleuren zoals beige, zand en mosterd zien er warm en sfeervol uit.

4. Kijk goed naar de keuze voor verlichting in de tuin

Een gezellige tuin is nog niet compleet zonder de juiste verlichting. Tegenwoordig is er van alles mogelijk voor tuinverlichting. Zo kun je met behulp van slimme lampen heel wat sfeer en gezelligheid in je tuin brengen. Schaf dergelijke lampen aan en plaats ze verspreid in de tuin. Met behulp van je smartphone of tablet kun je de verlichting aansturen. Ga voor slimme lampen in verschillende sterktes en kleuren, zodat je goed kunt afwisselen.

Het is bijvoorbeeld handig om felle verlichting te kunnen gebruiken op het moment dat je dat nodig hebt. Maar: sfeervolle lampen zijn óók juist heel fijn in de tuin voor lange zomeravonden buiten. Denk bijvoorbeeld ook aan andere soorten lampen die je tuin gezelliger maken, zoals lampionnen en lichtsnoeren. Plaats nog wat kaarsen om het af te maken.

5. Verticaal tuinieren voor meer ruimte in kleine tuin

Tot slot is het goed om te weten dat geen enkele tuin te klein is voor een beetje groen. Je kunt zelfs je balkon nog opfleuren met de nodige planten en bloemen! Ook een kleine tuin is een goede basis voor een stukje gras, een paar potten met planten en zelfs een strookje groen met struiken en misschien zelfs een boompje (afhankelijk van hoe groot de tuin is).

Wat je altijd nog kunt doen om ruimte te besparen én meer groen in je kleine tuin te krijgen, is verticaal tuinieren. Hang plantenbakken of kruidenbakken aan de schutting of aan de muur van je huis om plantjes en kruiden in te planten. Ook leuk en ruimtebesparend: hangende planten die je aan een stalen draad of aan de tuinafrastering hangt. Zo kom je zeker tot een sfeervolle kleine tuin!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *