Perfecte keuken kiezen? Hier moet je aan denken

perfecte keuken

Of je nou een nieuwbouwwoning laat bouwen of wanneer je van plan bent om naar een bestaande, oudere woning te verhuizen; de keuken is het kloppend hart van ieder huis. Het is vandaag de dag meer dan een plek waar we koken en eten. Je kunt de keuken ook wel zien als het middelpunt waar we samenkomen, lekker eten en optimaal kunnen relaxen.

Daarom is het van groot belang om een keuken te kiezen die echt bij je past. Steeds vaker kiezen we voor een standaard IKEA keuken, maar er is natuurlijk nog veel meer dan dat. Waar moet je zoal op letten bij het kiezen van de perfecte keuken voor je huis? In dit artikel lees je er meer over.

Welke stijl keuken heeft je voorkeur en wat past in het interieur?

Inmiddels bestaan er zo ontzettend veel soorten keukens dat je het wellicht last vindt om een keuze te maken. Om die zoektocht iets eenvoudiger te maken, is het daarom aan te raden om goed naar je eigen smaak en de stijl van het bestaande interieur te kijken. Van welke stijl gaat jouw interieurhart sneller kloppen? Het is immers het mooist om voor een keuken te gaan die bij de rest van het huis past.

Daarbij kun je kijken naar hoe de keuken eventueel uiteindelijk op de woningmarkt zal bevallen. Dit is uiteraard niet de eerste behoefte, want het is de bedoeling dat je eerst zelf met plezier in het huis gaat wonen. Maar: wie weet wat je er uiteindelijk mee wil doen. In dat geval is het prettig om voor een meer toegankelijke keuken te gaan dan voor een perfecte keuken met extravagante kleuren, details en prints.

Welke stijl keuken heeft je voorkeur

Bepaal voorafgaand je budget

Weet je eenmaal een beetje waar je blij van wordt of heb je duidelijke wensen omtrent de match van de toekomstige keuken en de rest van het interieur? Dan kan je zoektocht bijna beginnen. Het is belangrijk om voorafgaand aan de zoektocht je budget te bepalen. Daarmee kun je namelijk al heel wat keukens uitsluiten (of juist niet) en je zoektocht specifieker maken.

Bepaal vooraf een budget dat realistisch is en houd je daar ook aan. Wil je het liefst wat geld besparen op de keuken? Misschien is een showroom keuken kopen dan iets voor jou. Dat betreft een keuken die in de showroom heeft gestaan en daarom voordeliger is dan een volledig nieuwe keuken. Denk tijdens het bepalen van het budget overigens ook aan de kosten van alle apparaten die je in de keuken wil hebben.

Denk ook aan de juiste verlichting in je keuken

Bij het aanschaffen van een nieuwe keuken denken veel mensen niet direct aan het uitzoeken van passende verlichting. Dat is meestal iets ‘dat later wel komt’. Maar: goede verlichting in deze ruimte is essentieel. Om lekker te koken heb je bijvoorbeeld fellere verlichting nodig, terwijl je tijdens een diner met vrienden of familie misschien juist wel wil genieten van het warme licht van sfeerverlichting. Je moet dus kiezen voor functioneel en gezellig licht.

Kijk bij het kiezen van de perfecte keuken al waar je lampen kunt integreren. Hoe zit het met de verlichting boven de kookplaat en is er nog ergens anders plek voor een spotje hier en daar? Bij het inrichten van de keuken kijk je vervolgens naar het optimaliseren van de totale ruimte. Maak daar een lichtplan bij zodat je precies weet waar je gebruik kunt maken van welke lampen. Zo is geen enkele hoek in de keuken te donker of juist te licht.

Duurzaamheid in de keuken meenemen in nieuwe keuken kopen

Duurzaamheid in de keuken

De keuze is reuze wat betreft keukens. Hierbij kies je zelf het materiaal, de kleuren, de grootte en de apparaten van een keuken uit. Of je nu een IKEA keuken koopt of wanneer je gaat voor een showroom keuken kopen; in beide gevallen is het aan te raden om eens te kijken naar het onderwerp ‘duurzaamheid’. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders tegenwoordig steeds vaker bezig zijn met duurzaam wonen. We eten minder vlees, maken gebruik van groene stroom en douchen vaak korter.

Lees ook:
De 3 meest voorkomende problemen bij een wasmachine (en hoe je ze oplost)

Ook in de keuken kun je diverse duurzame stappen toepassen. Kijk bijvoorbeeld al eens naar energiezuinige apparaten zoals een energiezuinige koelkast en een duurzame afwasmachine. Daarmee bespaar je energie en geld op de langere termijn. Ook kun je gaan voor een waterbesparende kraan om zo het waterverbruik te verminderen en natuurlijk voor ledverlichting. Led verbruikt namelijk veel minder energie dan bijvoorbeeld traditionele gloeilampen of spaarlampen. Kortom: er is genoeg waar je aan moet denken bij het kiezen van de perfecte keuken voor je huis. Neem er in ieder geval de tijd voor zodat je een goede keuze kunt maken.