Soorten laminaat plus de voor- en nadelen

soorten laminaat

Je hebt onlangs een huis gekocht, en nu begint het avontuur van het creëren van jouw eigen thuis. Voordat je echter aan het decoreren en inrichten kunt denken, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de essentiële aspecten van de woning in orde zijn. Denk hierbij aan isolatie, loodgieterswerk, ventilatie en eventuele herstelwerkzaamheden. Nu deze fundamentele zaken zijn aangepakt en jouw huis een solide basis heeft, begint het echte feest: de afwerking en inrichting!


Het kiezen van vloerbedekking is een essentieel onderdeel bij het voltooien van de afwerking. Te midden van verschillende vloeropties, waaronder tegels, hardhout, tapijt, gietvloer en laminaat, concentreren we ons nu op laminaatvloeren. Deze keuze brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee, die hieronder nader worden toegelicht.

Laminaat

Allereerst wat is laminaat precies? Laminaat bestaat uit diverse lagen die geperst en aan elkaar gelijmd zijn. Een laminaatvloer bestaat doorgaans uit vier lagen. De bovenste laag is vervaardigd van kunststof, melamine genaamd. De dikte van deze kunststof kan variëren en heeft invloed op de kwaliteit van de vloer, waardoor deze beter bestand is tegen slijtage en zijn kleur langer behoudt. Direct daaronder bevindt zich de decorlaag, met grote prints die een hout- of tegelstructuur nabootsen. Via hoge druk wordt deze laag tegen de bovenste laag geperst. De daaropvolgende basislaag biedt stevigheid en kan bestaan uit mdf, hdf, multiplex of vezelplaat. Als laatste is er de onderlaag, identiek aan de bovenlaag en vervaardigd van kunststof of fineer. Deze laag zorgt voor stabiliteit en minimaliseert de werking van de plank.
Daarnaast kan de toplaag ook vervaardigd zijn van hardhout, wat bekend staat als lamelparket, fineer of systeemparket. Lamelparket bestaat doorgaans uit drie lagen: de toplaag van hardhout, de onderlaag van mdf, multiplex of hdf, en daaronder de fineerlaag.

Welke soorten laminaat zijn er?

Er bestaan twee soorten laminaat: laminaat met een V-groef en laminaat zonder V-groef.
Zonder V-groef zijn er geen groeven op de vloer zichtbaar, waardoor het lijkt alsof de vloer uit één geheel bestaat. De groeven zijn minder of niet zichtbaar, en het geheel krijgt een strakke uitstraling. Als je een moderne uitstraling nastreeft, is dit een mooie oplossing.
Met een V-groef zijn de groeven duidelijk zichtbaar. Hier is het juist de bedoeling dat de vloer uit meerdere planken bestaat. Vaak zijn er laminaatvloeren met 2 groeven verkrijgbaar, maar ook varianten met vier groeven zijn beschikbaar. De keuze voor laminaat met een V-groef is bedoeld om het effect van houten planken uit te stralen of te doen denken aan een echte houten vloer.

Welke soorten laminaat zijn er?

Voordelen van laminaat

Ruime aanbod
Na verloop van jaren is het aanbod aanzienlijk uitgebreid. Nu zijn er meer mogelijkheden, variërend van kleurkeuzes, donker of licht, diverse houtsoorten tot zelfs tegelimitaties. Ook zijn er verschillende merken en kwaliteiten beschikbaar.

Werking
Laminaat vertoont minder werking dan echt hout, maar kan bij grote temperatuurverschillen enige werking vertonen.

Gemakkelijk zelf te plaatsen
Dankzij een kliksysteem is het zelfs voor de doorsnee doe-het-zelver eenvoudig te plaatsen. Bij dit systeem is er geen lijm nodig.

Eenvoudig te onderhouden
Voor het onderhoud van een laminaatvloer is het bijzonder gemakkelijk en vereist het slechts een minimale tijdsinvestering. Een regelmatige stofzuigbeurt en dweilen met een vochtige doek volstaat om de vloer schoon en goed onderhouden te houden.

Hygiënisch
Vuil trekt niet in laminaat, wat het bijzonder hygiënisch maakt. In vergelijking met tapijt neemt laminaat geen stof of huisstofmijt op. Voor mensen met een allergie voor stof of huisstofmijt is dit een geschikte keuze.

Vochtbestendig
Door de talloze mogelijkheden kan zelfs een laminaatvloer geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Het is echter cruciaal om te letten op speciale varianten die hiervoor beschikbaar zijn.

Slijtvast
Laminaat is zeer slijtvast, en de slijtvastheid varieert per toplaag of slijtwaarde. Er zijn verschillende gradaties, van goedkope tot premium laminaatsoorten.

Laminaat en vloerverwarming
Tegenwoordig is er veel vraag of laminaat geschikt is voor vloerverwarming, en inmiddels is dat mogelijk. Veel soorten laminaat zijn geschikt, maar het kiezen van de juiste ondervloer is cruciaal vanwege de warmteweerstand (R-waarde). Hoe lager de R-waarde, hoe beter de vloer de warmte doorlaat.

Prijs
Vanwege de diverse mogelijkheden in laminaatvloeren zijn er ook verschillende prijsklassen beschikbaar. Over het algemeen is laminaat een kosteneffectieve keuze in vergelijking met houten vloeren, waardoor het een budgetvriendelijke optie is voor diegenen die op zoek zijn naar stijlvolle vloerbedekking zonder de kosten van echt hout.

Duurzaam
Als laatste is een laminaatvloer duurzaam, en met de juiste zorg biedt deze jarenlang plezier en gebruiksgemak.

Lees ook: De woningmarkt is in beweging

Nadelen van laminaat

Nadelen van laminaat

Laminaat kent ook nadelen, met name op het gebied van contactgeluid en de vaak als koel ervaren uitstraling.

Contactgeluid
Contactgeluid kan soms een punt van aandacht zijn bij laminaatvloeren, maar dit is doorgaans eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van de juiste ondervloer. Een geschikte ondervloer kan helpen om het contactgeluid te verminderen en de geluidsisolatie te verbeteren, waardoor geluidshinder wordt geminimaliseerd. Het kiezen van een goede ondervloer is daarom een slimme aanpak om dit probleem te voorkomen of te verminderen bij het leggen van een laminaatvloer.

Uitstraling
De oppervlakte van laminaat kan soms als hard en koel worden ervaren, wat het gevoel van gezelligheid en warmte in een ruimte kan verminderen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit sterk afhankelijk is van persoonlijke smaak. Sommige mensen waarderen juist de strakke en moderne uitstraling van een hardere vloer, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zachtere en warmere sfeer. Bij het kiezen van laminaat is het dus van belang om rekening te houden met de gewenste stijl en de persoonlijke voorkeuren voor de sfeer in de ruimte.

Lees ook: Hiermee creëer jij een andere sfeer in jouw huis.

Aantrekkelijke keuze

Geconcludeerd kan worden dat laminaat een aantrekkelijke keuze vormt voor vloerbedekking vanwege zijn veelzijdigheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. Ondanks enkele mogelijke nadelen, zoals contactgeluid en een koelere uitstraling, biedt laminaat tal van voordelen, waaronder eenvoudig onderhoud, hygiëne en diverse ontwerpmogelijkheden. Het nauwkeurig overwegen van deze aspecten en het verkrijgen van professioneel advies bij een gespecialiseerde vloerenwinkel is van essentieel belang om een weloverwogen keuze te maken die niet alleen aan praktische behoeften voldoet, maar ook de gewenste esthetiek in huis weerspiegelt.