Verzekeringen om over na te denken als je gaat samenwonen

Verzekeringen

Gefeliciteerd! Jullie hebben besloten om samen te gaan wonen en hebben eindelijk een huis gevonden. Een nieuwe fase in jullie leven breekt aan, waarin jullie allerlei zaken moeten regelen. Naast het inrichten van jullie nieuwe huis en het verdelen van de huishoudelijke taken, is het ook belangrijk om stil te staan bij de verzekeringen die jullie nodig hebben. In dit artikel bespreken we een aantal verzekeringen die slim zijn om af te sluiten. Zo kun je met een gerust hart wonen en samen leven, omdat je weet dat je in noodgevallen in ieder geval financieel gedekt bent.

Uitvaartverzekering en/of overlijdensrisicoverzekering

We beginnen met iets waar je waarschijnlijk nog helemaal niet over na wilt denken. Toch is het verstandig om dat wél te doen. Want, wat zou er gebeuren wanneer een van jullie beiden komt te overlijden? Het kan grote financiële gevolgen hebben voor de achterblijvende partner! Om dat te voorkomen zijn er 2 verzekeringen die je kunt afsluiten; er zijn uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen. In de praktijk worden deze termen door elkaar gebruikt, maar er zit wél verschil tussen. Met beide verzekeringen zorg je ervoor dat de nabestaande(n) financieel ondersteund worden in zo’n moeilijke periode. De ORV vangt dus (deels) het wegvallen van inkomsten op, of kan worden gebruikt voor het aflossen van de hypotheek, terwijl de uitvaartverzekering de kosten voor de uitvaart (een begrafenis of crematie) vergoed. Het verschil tussen beide verzekeringen zit hem ook in de uitkering: een uitvaartverzekering wordt altijd uitgekeerd, terwijl een ORV alleen wordt uitgekeerd wanneer de verzekerde vóór de einddatum van de verzekering komt te overlijden. 

Logischerwijze is de premie van een uitvaartverzekering meestal hoger dan de premie van een overlijdensrisicoverzekering; deze verzekering is namelijk niet gebonden aan een looptijd en keert altijd uit.

Inboedelverzekering

Een van de eerste verzekeringen waar jullie naar moeten kijken als jullie alles regelen om te gaan samenwonen, is de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt schade aan jullie bezittingen, zoals meubels, apparatuur en kleding, bijvoorbeeld door brand of diefstal. Door nu samen een inboedelverzekering af te sluiten, voorkomen jullie dat er overlap ontstaat tussen eventuele individuele polissen die jullie al hadden. Bovendien is de kans groot dat de waarde van jullie bezittingen toeneemt, aangezien ze samengevoegd worden. Deze waarde moet je dus herrekenen. De premie van een inboedelverzekering is ook afhankelijk van de locatie waar je woont en die zou dus ook kunnen veranderen. Het is dan goed mogelijk dat een andere verzekeraar in dat geval voordeliger is. Kortom, een goed punt om even uitgebreid te bekijken, alvorens jullie een besluit nemen. 

Bij een koopwoning: opstalverzekering

Wanneer jullie samen een woning kopen, zal je hypotheekverstrekker je waarschijnlijk verplichten om een opstal- of woonhuisverzekering af te sluiten. Waar de inboedelverzekering alle ‘losse’ zaken dekt, verzeker je nu alle vaste delen van je huis. De premie daarvoor is afhankelijk van de grootte en soort woning. Vergelijk verschillende verzekeraars om uit te zoeken welke opstalverzekering het beste bij jullie past.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als jullie gaan samenwonen, zijn jullie gezamenlijk verantwoordelijk voor het huis waarin jullie wonen. Mocht er schade ontstaan aan het huis of aan de eigendommen van anderen door jullie toedoen, dan kan dit flink in de papieren lopen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt hiervoor dekking. Het is verstandig om deze verzekering af te sluiten en beide partners op te nemen in de polis.

Zorgverzekering

Waarschijnlijk hebben jullie op dit moment verschillende zorgverzekeringen en in ieder geval twee aparte polissen. Het kan zeker lonen om naar jullie zorgverzekeringen te kijken en te bepalen welke de beste optie is voor jullie nieuwe situatie, nu jullie gaan samenwonen. Hebben jullie bijvoorbeeld allebei een aanvullende verzekering met dezelfde dekking? In dat geval kunnen jullie ervoor kiezen om een van beide op te zeggen en jezelf toe te voegen aan de polis van je partner.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is ook iets om over na te denken als jullie gaan samenwonen. Deze verzekering biedt juridische hulp bij geschillen, zoals problemen met werkgevers, buren of instanties. Het kan handig zijn om deze verzekering af te sluiten, omdat je zo altijd professionele juridische ondersteuning hebt, mocht er onverhoopt een conflict ontstaan.

Als jullie gaan samenwonen, is het belangrijk om niet alleen bezig te zijn met het regelen van praktische zaken zoals verbouwen en inrichten. Alles is duur en verzekeringen zijn ook een essentieel onderdeel van het nieuwe hoofdstuk in jullie leven. Gelukkig kun je op een aantal punten voor je huis flink besparen. Vergelijk in ieder geval de verzekeraars en de polissen, zodat je de meest voordelige en beste dekking kunt kiezen. Door deze verzekeringen meteen goed te regelen, kunnen jullie met een gerust hart genieten van jullie nieuwe leven samen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *