Wat is het verschil tussen prefab bouwen en traditioneel bouwen?

prefab construction

Prefab staat voor prefabricage. Dit betekent dat de elementen van een bouwwerk van tevoren in de fabriek worden gemaakt en niet op de bouwlocatie. De elementen worden later naar de bouwlocatie gebracht om in elkaar te zetten. Deze manier van bouwen wordt toegepast bij kantoren, mantelzorgwoningen, recreatiewoningen, maar ook bij complete woningen. Een groot verschil tussen prefab bouw en traditionele bouw is dat bij traditionele bouw alles op locatie wordt gebouwd en bij prefab bouw wordt alles al van tevoren in de fabriek gemaakt. Daarnaast is prefab veel sneller en efficiënter. Een bijkomend voordeel is dat het beter is voor het milieu doordat er vaak minder bouwafval is en er minder stikstof wordt uitgestoten.

Voor- en nadelen van prefab bouwen

Prefab bouwen heeft zowel voor- als nadelen. Deze zetten we voor u op een rijtje.

Voordelen: 

  • Een korte bouwtijd, hierdoor kan het project al snel in gebruik worden genomen.
  • De kosten zijn vaak lager, doordat er minder arbeidsuren zijn en er efficiënter gebouwd wordt. 
  • De kwaliteit is constant doordat de elementen in dezelfde omstandigheden worden gemaakt. 
  • Beter voor het milieu omdat er minder stikstof wordt uitgestoten en er minder bouwafval is.
  • Prefab projecten hebben over het algemeen een goede isolatiewaarde.
  • Doordat alles van tevoren al is uitgetekend en gestandaardiseerd zijn de kosten van te voren duidelijk. U komt hierdoor minder snel voor verrassingen te staan.

Lees ook: Aluminium ramen: een combinatie van duurzaamheid en moderne esthetiek

Nadelen:

  • Het is minder flexibel en u heeft minder ontwerpvrijheid. Dit komt doordat prefab elementen een onderlinge koppeling moeten hebben. Het hoeft echter geen probleem te zijn, want er zijn ondanks deze koppelingen heel veel ontwerpmogelijkheden. 
  • De transportkosten kunnen hoger zijn voor een project dat prefab gemaakt wordt. Dat komt omdat alle elementen in zijn geheel naar de bouwlocatie vervoerd moeten worden.
  • Aanpassingen achteraf zijn lastiger door te voeren. Doordat alles tot in de details uitgetekend en uitgevoerd is, is het moeilijk om tijdens het plaatsen van een bouwwerk nog aanpassingen te doen in het ontwerp. Bij traditionele bouw is dit makkelijker ter plekke te doen. 
  • Prefab bouwen heeft een langere voorbereidingstijd, omdat alles voor de fabriek uitgetekend moet worden, zodat het met de juiste afmetingen wordt gemaakt en alles in elkaar past. Echter blijft prefab sneller dan traditionele bouw, omdat het bouwen op locatie aanzienlijk minder tijd vraagt.
Voor- en nadelen van prefab bouwen

Hoe maak je de juiste keuze?

De keuze tussen prefab en traditioneel bouwen is uiteindelijk afhankelijk van individuele behoeften en het beschikbare budget. Als je op zoek bent naar een bouwervaring die snel en efficiënt verloopt, zonder de noodzaak van uitgebreide aanpassingen, kan prefab bouwen wellicht de meest geschikte optie voor jou zijn. Wanneer je verlangt naar een unieke woning met meer flexibiliteit en controle over het ontwerp, is traditioneel bouwen mogelijk een betere keuze. Het is belangrijk om zorgvuldig af te wegen welke bouwmethode het beste aansluit bij jouw specifieke wensen en financiële mogelijkheden. Het is aan te raden om hierover advies in te winnen bij een expert.

Lees ook: Een ondervloer. Dé noodzakelijkste basis voor een mooie vloer.

Efficiënter bouwen met prefab

Er zijn bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in prefab bouwen en u hier goed over kunnen adviseren. Een voorbeeld hiervan is Goed Verblijven in Elspeet. Naast prefab bouwen zijn zij ook gespecialiseerd in duurzame houtbouw. Je kunt bij hen terecht voor het bouwen van onder andere mantelzorgwoningen, recreatiewoningen, woningen, kantoorunits en bedrijfspanden.