De invloed van een goed energielabel op de huizenprijs

isoleren met plexiglas

Nu de rust wat lijkt te zijn wedergekeerd, zien we toch dat het vinden van een huis voor velen nog altijd een enorme uitdaging is. Niet alleen de hoge prijzen zijn een probleem, maar ook de beschikbaarheid van de huizen speelt hierin een belangrijke rol. Toch gloort er wel een sprankje hoop, want voor degene die de stap durft te zetten om te kiezen voor bijvoorbeeld een klushuis, maakt ook in deze huidige markt, wel degelijk kans op een geschikte woning. Naast de stijgende prijzen door het tekort, speelt ook het energielabel een belangrijke rol in de uiteindelijke prijs van een woning. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat een woning die een stuk minder energiezuinig is, dus dan ook veel minder aantrekkelijk is, dan een huis die volledig geïsoleerd is. Hoe dit komt, vertellen we je in dit artikel.

Wat is een energielabel?

Voor we verdergaan, is het goed om eerst even wat dieper in te gaan op het energielabel zelf. Een energielabel voor je huis is een beoordeling van de energieprestaties. Het geeft aan hoe energiezuinig je huis is op een schaal van A tot en met G. Het label is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het helpt je inzicht te krijgen in de energie efficiëntie en potentiële besparingen. Naast online energie vergelijken voor de beste prijs, is het dus ook van belang om kritisch te kijken naar je huidige energielabel en deze waar mogelijk te verbeteren.

Hoe lager, hoe minder duurzaam

Je hebt nu kunnen lezen wat een energielabel is en ook wat het precies inhoudt. Het is dus niet zo vreemd dat een lager energielabel direct zorgt voor een stuk minder duurzaam huis. Op het moment dat je woning energielabel C heeft, dan zijn er nog flink wat verbeteringen, waardoor je dit kunt opkrikken. Hierbij kun je denken aan het isoleren van de muren, vloeren of het dak. Ook het laten plaatsen van zonnepanelen behoort tot één van deze punten. Niet voor niets zien we daarom dus ook dat de prijs van een huis met een hoger energielabel per definitie een stuk hoger ligt, omdat de maandelijkse kosten gewoon lager liggen voor gas en elektra.

energielabel op de huizenprijs door zonnepanelen

Ondanks een goed energielabel blijven vergelijken

Nadat je de nodige aanpassingen in en rondom je woning hebt doorgevoerd, is het logisch dat je direct enkele tientallen euro’s per maand zult gaan besparen. Vooral wanneer je kiest voor zonnepanelen, dan bestaat de kans dat je je eigen energie volledig kunt opwekken. Toch is het wel raadzaam om je tarieven periodiek onder de loep te nemen.

Lees ook: Maak van je tuin je tweede woonkamer

Stel dat je volledig zelfvoorzienend bent als het gaat om stroom, dan is online je gasprijs vergelijken voor een scherpe prijs natuurlijk zeker de moeite waard. Stel dat je ook hier nog een paar cent per kuub op kunt besparen, dan kan dit jaarlijks tot wel in de honderden euro’s voordeel lopen. Zeker de moeite waard dus! Twijfel je of het verduurzamen van je woning zin heeft? Raadpleeg dan een ‘energiecoach’ die samen met jou kijkt welke aanpassingen bij jou het meest effect hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *