Kies bewust voor een klushuis en verbouw deze zelf 

klushuis

Op zoek naar een woning, maar lukt het niet om te slagen op de woningmarkt? Word je voortdurend verrast door een hoger bod van andere woningzoekenden? Een goed alternatief voor het bieden op woningen waar je direct in kunt trekken, is de bewuste keuze voor een klushuis. Huur kwalitatief goed gereedschap bij de bouwmarkt, schaf materialen als houtwerk en een kabel voor de elektriciteit aan, pak je werkhandschoenen erbij en ga aan de slag met een renovatie! Niet alleen een hele voordelige wijze van verbouwen, ook is de kans groter dat je de eigenaar van zo’n woning wordt. De vraag naar een klushuis is normaliter kleiner, dan die naar een woning waar men direct in kan trekken. 

Met een dergelijke verbouwing neemt de waarde van het huis direct toe. Dit maakt het op termijn makkelijker om deze weer te verkopen en daarmee de investering in de woning terug te verdienen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen prefab bouwen en traditioneel bouwen?

Zelf klussen is steeds makkelijker geworden 

Je hoeft voor de meeste klussen in huis geen professional te zijn om ze zelf uit te kunnen voeren. Schaf bijvoorbeeld online een installatieautomaat van Vekto.nl of een vergelijkbare aanbieder aan, bekijk een video over de wijze waarop je deze installatieautomaat kunt monteren en begin alvast met het trekken van kabels door de verschillende wanden van je woning. De video’s en stappenplannen die op het internet te vinden zijn, maken het uitvoeren van klussen relatief eenvoudig. Ze nemen je op een rustig tempo mee langs de stappen die moeten worden opgepakt om de klus tot een succes te maken. 

Kies bewust voor een klushuis en verbouw deze zelf

Tip: bij het aanpassen van de woning is het raadzaam vooraf het Bouwbesluit 2012 door te nemen. In dit document vind je alle eisen waaraan de verschillende componenten in huis moeten voldoen. Een ruimte kan bijvoorbeeld niet als slaapkamer worden aangemerkt, als de ventilatie of natuurlijke lichtinval hier onvoldoende is.

Lees ook:
Wat jij moet weten over verborgen gebreken bij het kopen van een huis

Goedkoop online onderdelen bestellen 

Een deel van de klussen bij een renovatie voer je wellicht niet zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan de aanpassingen aan de meterkast, wanneer je dit niet eerder gedaan hebt. Sommige klussen rond de meterkast moeten zelfs door een professional worden uitgevoerd; dergelijke klussen zelf uitvoeren brengt een te groot risico op brand of letsel met zich mee. Om op de kosten te besparen is het interessant om de onderdelen voor deze klussen vooraf zelf alvast te bestellen. Er zijn verschillende websites te vinden, die de onderdelen voor deze klussen aanbieden.